PALUSZKI z ciasta francuskiego
Wiecie jak to jest, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, albo co gorsza zapowiedziani, ale kompletnie nie było czasu, żeby przygotować dla nich poczęstunek. Człowiek wpada zziajany po pracy, a w lodówce pustka. Panika, próba ogarnięcia i na na koniec na stole mamy koreczki (ani efektowne, ani pożywne).
Mamy na to patent. Takie kuchenne „need for speed”. Wystarczy mieć w lodówce ciasto francuskie i dowolny sos. Bo w razie kryzysu z półproduktów też można przygotować „coś” smacznego.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- pesto lub sos pomidorowy (lub inny dowolny)
- 1 jajko
- suszona bazylia
Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie posmarować dowolnym sosem. Za pomocą noża podzielić ciasto w paski ok. 3 cm szerokości i 10 długości. Posmarować sosem. Następnie zawinąć ciasto w świderek. Paluszki ułożyć na blachę.
Jajko rozbełtać w miseczce. Za pomocą pędzelka nanieść jajko na paluszki i obsypać suszoną bazylią. Umieścić ciasto w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C prze ok 10 minut.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~Redbubble
Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes