TIRAMISU z jabłek
W sadach dojrzewają jabłka. To znaczy, że czas na eksperymenty w kuchni!
Jabłka mają to do siebie, że można z nich zrobić niemal wszystko. Tym razem u nas powstało jabłkowe tiramisu. Zupełnie inny deser, niż znaliście do tej pory. Serek mascarpone zastąpiony został masą ze świeżych jabłek i kisielu.
Ciasto przygotowuje się bez pieczenia. Wystarczy 30 minut i gotowe!
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek (po starciu na tarce)
- 2 szt. cytrynowego kisielu (z cukrem)
- 200 g biszkoptów
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200 ml wody
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Zagotować do momentu uzyskania jednolitej zbitej konsystencji. W zimnej wodzie rozrobić oba opakowania kisielu. Następnie dodać kisiel z wodą do gotujących się jabłek. Zamieszać. Wyłączyć palnik gdy jabłka połączą się z kisielem. Przygotować najlepiej wysoką formę/miskę kwadratową. Na spód naczynia wyłożyć połowę biszkoptów, jeden koło drugiego. Na biszkopty wyłożyć połowę masy jabłkowej. Następnie znów wyłożyć pozostałe biszkopty i masę jabłkową. Jeśli zostaną biszkopty można je zedrzeć na tarce i posypać górę ciasta i lekko obsypać mielonym cynamonem. Gotowe ciasto odłożyć na ok. godzinę, żeby biszkopty zmiękły.
SMACZNEGO