TARTA z borówkami i kremem z białej czekolady
Wychodzicie „na dwór”, czy „na pole”? Jecie „ziemniaczka”, czy „bajaderkę”? W lesie szukacie „prawdziwków”, czy „borowików”?
Odwieczne spory. Najwięcej tego typu dyskusji przeprowadza się chyba na pierwszym roku studiów, kiedy spotyka się duża grupa ludzi i każdy jest z innej części Polski.
Ten spór dotyczy także borówek i jagód. U nas w domu zawsze jadło się borówki.
Niezależnie od tego jak nazywane, smakują tak samo wyśmienicie. A w upalne, letnie dni delikatna tarta z borówkami smakuje idealnie! No i wygląda przepięknie.
Składniki na spód:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 100 g masła
- 1 jajko
- ok 2 łyżek wody
Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowym ciastem wyłożyć natłuszczoną i obsypaną bułka tartą formę i wsadzić na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie, umieścić spód w piekarniku.
Piec w temperaturze 190°C prze około 20-25 minut.
Składniki na krem z białej czekolady:
- 150-170 g białej czekolady
- 250 ml śmietany 36% tłuszczu (dobrze schłodzone)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone)
Dodatkowo
- 0,5 litra borówek
- kilka łyżek dżemu
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać po łyżce serek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę, mieszać do momentu połączenia składników.
Ostudzony spód wysmarować dżemem (ja użyłam dżemu z owoców leśnych ale może być inny). Następnie wyłożyć krem z białej czekolady. Na gotową tartę wyłożyć świeże borówki.
Umieścić tarte na 4-6 godzin w lodówce przed podaniem. Deser można udekorować listkami świeżej mięty i wiórkami białej czekolady.
SMACZNEGO
(K)