Rustykalna TARTA z rabarbaru
No to mamy. Te długie, spokojne, spędzone na pogaduchach przy winie letnie wieczory! Towarzystwo bliskich i wina potrzebuje godnej kropki nad „i”, czegoś słodkiego i równie sezonowego jak słońce. Ta rustykalna tarta z rabarbarem sprawdza się idealnie!
Ciasto z przepisu wychodzi kruche i słodkie, idealnie się komponuje z kwaskowatym rabarbarem.
Składniki na ciasto
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Składniki na nadzienie
- 500 g rabarbaru
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki ziemniaczanej mąki
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Obie mąki wymieszać ze sobą, następnie dodać pokrojone masło, szczyptę soli, cynamon, cukier, skórkę z cytryny. Zagnieść rękami. Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodać do ciasta. Wymieszać widelcem, a następnie rękami. Uformować jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 2 godziny.
Rabarbar obrać ze skóry i pokroić na 1-2 cm kawałki. Dodać żurawinę. Wymieszać z cukrem trzcinowym i mąką.
Przygotować papier do pieczenia na ciasto. Rozwałkować na nim ciasto na kształt koła, o średnicy ok. 30 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć rabarbar z żurawiną, zostawić 3-4 cm wolnego marginesu. Naciągnąć delikatnie wolne ciasto na nadzienie. Rozbełtanym białkiem wysmarować boki tarty.
Piec w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.
Obsypać tatrę cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)
17 komentarzy
~Obżarciuch
efektownie wygląda 🙂
u mnie dziś ciasto z agrestem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/07/ciasto-z-agrestem.html
pozdrawiam!
~Rondel
na sam widok ślinka cieknie
tutaj nasze ulubione przepisy na tartę
http://ronddel.blogspot.com/?q=tarta+przepisy
~Ania
Na pewno pyszne, ja polecam spróbować zrobic własne sery, juz teraz wystarczy swieze mleko sklepowe lub inne domowe wyroby, proste przepisy http://blog.winoiser.com
~przepismamy
Pyszne domowe Tarty sezonowe
http://www.przepismamy.pl
~ciastamamy
Tarty i inne smakołyki
http://www.ciastamamy.pl
~mkr
Pysznie wygląda, zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
pozdrawiam 🙂
~sara
Szybkie i pyszne ciasto. Apetycznie wygląda. Pozdrawiam.
kokoszkoland
Dzięki. Pozdrawiamy! (K)
~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :)
Też tak uważam.
Fajna propozycja.
Pamiętam, że jako dziecko zawsze wyjadałam rabarbar Babci z ogródka
🙂
Przepis był prosty na słodko-kwaśną przekąskę.
Trzeba było obrać łodygę rabarbaru i maczać w cukrze a potem poczuć ten jedyny w swoim rodzaju smak.
Do dziś lubię rabarbar chociaż najczęściej w formie kompotów
Przepis biorę 🙂
Mam pytanie skąd nazwa rustykalna tarta.
Aż tak rustykalnie nie wygląda.
Ale za to na pewno jest bardzo smaczna
🙂
Pozdrawiam od siebie polecam szybką szarlotkę bez pieczenia
Może być bezglutenowa, robi się w 15 minut
A dzieci ją lubią robić i jeść 🙂
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
~Wczasy odchudzajace - Pensjonat pod Wierzbami
U nas ostatnio był eksperyment – dżem z rabarbaru z imbirem i truskawkami. Kwaśny!!! Ło matko! 😉 Ale za to naprawdę wyborny i ciekawy. Polecamy ten eksperyment 🙂
~bułka z chlebem
Super wygląda 🙂 U mnie tarta czekoladowa z czereśniami
http://bulkazchlebem.pl/tarta-czekoladowa-z-czeresniami
~ladybonafide
Tarty s ą pyszne, najlepiej lubimy tarty warzywne 🙂 ale ostatnio prym wiodą wytrawne GOFRY z serkiem kozim na ziołowo lub warzywami lub pasta z groszku itp.. polecam są pyszne >>>http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/06/smaczne-przepisy-gofry-z-maki.html
~Marta
Mąka razowa może być pszenna lub żytnia. O jaką tu chodzi?
kokoszkoland
Chodzi o mąkę razową żytnią. Przepraszamy za niedopatrzenie. (K)
~kasia
Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
Masz nadwagę, bo jesz za mało!
To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes
~Renata Pilhul
Bardzo interesuje mnie przepis na tartę rustykalną, nie jestem pewna, czy ciasto jest rzeczywiście bez jajek. Chciałabym to wiedzieć.
Pozdrawiam,
Renata
kokoszkoland
W cieście na tą tartę nie ma jajek 🙂 Pozdrawiam. (K)