PASZTET z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki
Otwieram oczy, wyglądam za okno, a tu BUM! Eksplodowało zielenią. Nie wiem jak to się stało tak nagle. Mam wrażenie, że z dnia na dzień wszystko pokryło się zielenią. Trawniki wyścieliła miękka zielona wykładzina trawy, na drzewach nie widać gałęzi, bo ukryły się w gąszczu liści, krzewy rosnące nad chodnikami bezczelnie anektują coraz większe powierzchnie.
Krótko mówiąc – jest super! A skoro tak, to idealny czas na inauguracje sezonu piknikowego.
Jak piknik – to musi być jedzenie. I to nieprzypadkowe. Na jedzenie w plenerze najlepiej nadają się te potrawy, które można powoli przekąszać, za bardzo się nie kruszą, można łatwo zapakować i nie szkodzi mu transport.
Świetnie nadają się do tego różnego rodzaju keksy i pasztety. Ten z kaszy jaglanej i warzyw jest dodatkowo bardzo zdrowy i sycący.
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela anielskiego
- 2 pęczki zielonego koperku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól
Kaszę jaglaną dokładnie opukać pod gorąca wodą. Następnie zalać kasze 2 szklankami wody i gotować przez około 20 minut, aż wsiąknie całą wodę. Cukinie i marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebule i czosnek obrać, a potem posiekać na drobne kawałki. Cebule smażyć kilka minut na maśle razem z liściem laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek. Smażyć. Na patelnie dodać cukinię i marchew. Smażyć aż warzywa zmiękną. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać olej kokosowy, pokrojony koper, pozostałe przyprawy i połowę zawartości patelni. Wszystko ze sobą dokładnie zblendować. Dodać resztę do masy jaglanej i wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć do formy na pasztet.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić pasztet i umieścić w lodówce najlepiej na cała noc.
SMACZNEGO
(K)
4 komentarze
~ewa
Wczoraj upiekłam ten pasztet i dzisiaj musiałam upiec drugi (chyba nie muszę mówić dlaczego)
kokoszkoland
bardzo mnie to cieszy 🙂 (K)
~Marta
Skąd cebula w opisie? Nie ma jej w składnikach.
kokoszkoland
Przeoczenie, należy użyć 1 małą cebulę. (K)