TARTA z serkiem mascarpone i owocami
Wiosna, a jak wiosna, to wiadomo – czas na diety, zdrową żywność i odliczanie do wakacji. Jednak nie można za bardzo przesadzać, bo jak to mówią polscy malkontenci „… za chwilę czerwiec, potem sierpień, wszystkich świętych i znów zima będzie”. A skoro tak, to po co się męczyć? Trzeba łączyć przyjemne z pożytecznym, czyli czekoladę z owocami. W ten sposób powstała przepyszna tarta z owocami. Czekoladowa masa z serka marscarpone idealnie pasuje do słodko-kwaśnych owoców.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 3 łyżki białego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 g sera mascarpone w temperaturze pokojowej
- owoce: maliny, borówka amerykańska itp.
- bratki do dekoracji
Spód
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki umieścić je w formie do tarty. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością masła. Przygotowany spód kilka razy nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
(Na papierze do pieczenia umieścić np.; groch, fasolę połóż na spodzie, zapobiegnie to wyrośnięciu ciasta. Po 15 minutach zdjąć fasolę z papierem z ciasta i piec spód do uzyskania złotego koloru)
Masa czekoladowa:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w rondelku zagotować wodę i położyć na nią miskę z czekoladą, uważać aby dno miski nie dotykało powieszeni gorącej wody. Podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej czekoladowej masy, kontrolować aby czekolada nie przywarła do miski). Zdjąć czekoladę z nad pary wodnej. Gdy czekolada jest jeszcze lekko ciepła i płynna, dokładnie połączyć ją za pomocą rózgi kuchennej z serem marscarponę, na jednolitą masę. Przełożyć mus na ostudzony spód. Udekorować owocami. Poczekać aż mus całkiem zastygnie najlepiej w lodówce.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~Marzena
Cudowna tarta, porywam kawałek 🙂