ciasto,  sernik

SERNIK z suszoną śliwką

Może udało się wam zauważyć, że ulubionym ciastem w KokoszkoLandzie jest SERNIK i to w każdej postaci. Może być cytrynowy, czekoladowy, chałowy, klasyczny, z kruchym spodem i bez…

Dzisiaj mała nowość, prezentujemy słono-słodki SERNIK z śliwką i spodem orzechowym. Słodki smak sera z cukrem przełamany jest słonym masłem orzechowym, krakersami oraz orzechami.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia smaku

 Składniki na spód:

  • 120 g krakersów
  • 80 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego

 Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego sera w wiaderku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ok. 150 g suszonych śliwek

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

 Składniki na polewę czekoladową:

  • ok. 100 ml mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka suszonych śliwek do dekoracji

Spód:

Na dno tortownicy o średnicy 23-25 cm położyć papier, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz, również dodatkowo można wysmarować boki masłem.

Za pomocą blendera najpierw rozdrobnić orzechy, później krakersy. Następnie dokładnie wymieszać pokruszone orzechy i krakersy z masłem, masłem orzechowym i cukrem.

Masę przełożyć do formy i mocno uklepać łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowa:

Do miski włożyć ser z wiaderka, dodać mąkę i cukier, delikatnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodawać pojedynczo  jajka za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec delikatnie dodać mleko kokosowe i zmiksować.

Śliwki pokroić w kostkę i dodać do masy serowej, mieszać drewnianą łyżką. 

Masę przelać do formy, na gotowy spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika.

Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez 60-70 minut (lub dłużej jeśli sernik tego potrzebuje).

Najlepiej pozostawić sernik do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Stopniowo ochładzać sernik. Następnie umieścić ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa:

Mleko kokosowe podgrzać w garnku z grubym dnem, dodać połamana na drobne kawałki czekoladę.  Cały czas mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Wylać ostudzoną polewę na sernik. Śliwki pokroić na drobne kawałki i następnie udekorować sernik. Odczekać aż polewa zgęstnieje. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *