SERNIK z suszoną śliwką
Może udało się wam zauważyć, że ulubionym ciastem w KokoszkoLandzie jest SERNIK i to w każdej postaci. Może być cytrynowy, czekoladowy, chałowy, klasyczny, z kruchym spodem i bez…
Dzisiaj mała nowość, prezentujemy słono-słodki SERNIK z śliwką i spodem orzechowym. Słodki smak sera z cukrem przełamany jest słonym masłem orzechowym, krakersami oraz orzechami.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia smaku
Składniki na spód:
- 120 g krakersów
- 80 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 50 g masła
- 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego sera w wiaderku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 300 ml mleka kokosowego
- ok. 150 g suszonych śliwek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Składniki na polewę czekoladową:
- ok. 100 ml mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka suszonych śliwek do dekoracji
Spód:
Na dno tortownicy o średnicy 23-25 cm położyć papier, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz, również dodatkowo można wysmarować boki masłem.
Za pomocą blendera najpierw rozdrobnić orzechy, później krakersy. Następnie dokładnie wymieszać pokruszone orzechy i krakersy z masłem, masłem orzechowym i cukrem.
Masę przełożyć do formy i mocno uklepać łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa:
Do miski włożyć ser z wiaderka, dodać mąkę i cukier, delikatnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodawać pojedynczo jajka za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec delikatnie dodać mleko kokosowe i zmiksować.
Śliwki pokroić w kostkę i dodać do masy serowej, mieszać drewnianą łyżką.
Masę przelać do formy, na gotowy spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika.
Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez 60-70 minut (lub dłużej jeśli sernik tego potrzebuje).
Najlepiej pozostawić sernik do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Stopniowo ochładzać sernik. Następnie umieścić ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Mleko kokosowe podgrzać w garnku z grubym dnem, dodać połamana na drobne kawałki czekoladę. Cały czas mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Wylać ostudzoną polewę na sernik. Śliwki pokroić na drobne kawałki i następnie udekorować sernik. Odczekać aż polewa zgęstnieje.
SMACZNEGO
(K)