SERNIK z orzechami
Służył nam wiernie, dobrze, bez narzekań. Był z nami blisko 20 lat. Gotowy na wszystkie wyzwania, przeżył niejedną katastrofę i wiele sukcesów. Służył za przechowalnik patelni, wieszak na ścierki i oczywiście jako PIEKARNIK. Aż tu krótko przed Wielkanocą, kiedy przed nami tyle wypieków do przygotowania, zupełnie bez ostrzeżenia wypuścił z siebie całą parę (dosłownie, aż się zrobiło siwo w pomieszczeniu) i odmówił współpracy już na zawsze. Jego ostatnim prezentem wydanych w ostatnim swoim tchnieniu, był sernik z syropem klonowym. Pyszny, puszysty, wilgotny i idealnie słodki. Na święta i na co dzień do kawy.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”
Składniki na spód:
- 2 szkl. pokruszonych herbatników
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
Składniki na masę orzechową:
- 2/3 szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, nerkowca, laskowych itp.
- 1 op. cukru wanilinowego
Składniki na masę serową:
- 750 g białego, mielonego sera z wiadereczka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki 36%
- 1 op. cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Podpiec w temperaturze 175°C przez 6 – 8 minut.
Masa orzechowa
Wszystkie składniki na masę umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować 8 – 10 minut do zgęstnienia. Cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Rozprowadzić równomiernie na podpieczony wcześniej spód i odstawić na bok.
Masa serowa
W misie umieścić wszystkie składniki na masę. Wymieszać do połączenia, nie za długo bo sernik może opaść po upieczeniu. Masę serową wylać na masę orzechową.
Podpiec w temperaturze 175°C przez około 60 minut.
Pozostawić ciasto przy lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
SMACZNEGO
(K)