BABKA z dyni i orzechami
Czas zabrać się za wielkanocne wypieki. Tradycja oczywiście zobowiązuje – babka musi być! Ale nikt nie powiedział, że babka musi być „taka jak zwykle” i „taka jak u wszystkich”. Wystarczy, że macie jeszcze zachomikowane w zamrażarce puree z dyni lub zdobędziecie dynie piżmową. Babka z tym małym dodatkiem jest jak tegoroczna zima. Niby wszyscy się jej spodziewali, a i tak zaskoczyła wszystkich i wszyscy o niej mówili.
Babka z dynią jest przede wszystkim wilgotna, w przeciwieństwie do tradycyjnej babki piaskowej i bardziej aromatyczna, niż ta drożdżowa.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Kto ugości moich gości”
Składniki
- 125 g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. puree z dyni
- 1 jajko
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. drobno posiekanych jabłek
- 1 szkl. pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca itp.)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- margaryna i bułka tarta do wysypania formy
Margarynę rozpuścić w garnku z grubym dnem dodać cukier, a następnie puree z dyni, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy masa dyniowa wystygnie, dodać jako i ponownie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę, pokrojone orzechy, solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać suche składniki do masy i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko, wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 – 60 minut.
Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub lukrem i przyozdobić np. kandyzowaną skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO
(K)