ciasto,  deser,  wielkanoc

BABKA z dyni i orzechami

Czas zabrać się za wielkanocne wypieki. Tradycja oczywiście zobowiązuje – babka musi być! Ale nikt nie powiedział, że babka musi być „taka jak zwykle”  i „taka jak u wszystkich”. Wystarczy, że macie jeszcze zachomikowane w zamrażarce puree z dyni lub zdobędziecie dynie piżmową. Babka z tym małym dodatkiem jest jak tegoroczna zima. Niby wszyscy się jej spodziewali, a i tak zaskoczyła wszystkich i wszyscy o niej mówili.

Babka z dynią jest przede wszystkim wilgotna, w przeciwieństwie do tradycyjnej babki piaskowej i bardziej aromatyczna, niż ta drożdżowa.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Kto ugości moich gości”

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 1 szkl. cukru 
  • 1,5 szkl. puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. drobno posiekanych jabłek
  • 1 szkl. pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca itp.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do wysypania formy 

Margarynę rozpuścić w garnku z grubym dnem dodać cukier, a następnie puree z dyni, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy masa dyniowa wystygnie, dodać jako i ponownie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę, pokrojone orzechy, solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać  suche składniki do masy i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko, wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej gotowe ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 – 60 minut.

Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub lukrem i przyozdobić np. kandyzowaną skórką z pomarańczy.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *