TRÓJKĄTY z ciasta filo z JABŁKIEM
W trójkątach jest coś niesamowitego. Gdyby nie one Pitagoras nie byłby dziś taki sławny, Dawid Podsiadło musiałby śpiewać o kołach i kwadratach i pewnie nie przyniosłoby mu to platynowej płyty, a artyści, fotograficy i graficy głowiliby się w jaki sposób ułożyć kompozycje swojego dzieła, a fani poszukiwań illuminatów zanudziliby się na śmierć.
W naszej kuchni też dziś trójkąty najważniejsze, bo zawierają w sobie słodką i zdrową niespodziankę w postaci jabłek. Szybka przekąska, która ginie z talerza szybciutko jakby natrafiła na Trójkąt Bermudzki.
Składniki
- 2 płaty ciasta filo
- 2 jabłka pokrojone na ósemki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 jajko
Pokrojone jabłka obsypać cynamonem i cukrem.
Ciasto podzielić na pasy o szerokości około 15 cm. Każdy prostokąt ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną cukru. Na każdym pasie ciasta położyć kawałek jabłka.
Każdy z pasów zwinąć w trójkąty. (Najpierw w lewo, później do góry, w prawo, do góry). Wierzch trójkątów posmarować odrobiną jajka z cukrem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
SMACZNEGO
(A)