ciasto

SZARLOTKA z ciastem filo

Co łączy Turcje, Grecje i Bałkany? Mogłaby to być oferta biura podróży, szlaki tysięcy migrantów, wysokie temperatury, oliwki i oczywiście pyszne ciasto filo!

Ciasto filo pochodzi z Turcji ale jest specjalnością przede wszystkim Greków. Również bardzo popularne jest na Bałkanach, gdzie robi się z niego m in. burek . To cienkie i delikatne ciasto które nie jest proste w wykonaniu, dużo łatwiej jest go kupić gotowe w sklepie. Ciasto filo zastosować na słono jaki i na słodko. 

U nas dziś filo po polsku i na słodko. W ostatnim czasie dostałyśmy „trochę” jabłek, których nie chciał Putin. Pyszne, czerwone, soczyste jabłuszka wylądowały pod kołderką z ciasta filo i tak mamy polsko-turecko-bałkańsko-grecką szarlotkę.

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 dużych jabłek, najlepiej o twardym miąższu
  • ¼ kostki masła
  • brązowy cukier (według uznania)
  •  1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • garść suszonych wiśni
  • garść ulubionych orzechów
  • sok z połowy cytryny

Składniki na ciasto:

  • 4-5  arkuszy ciasta filo
  • ¼ kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

 Jabłka obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1/4 kostki masła, wrzucić pokrojone jabłka, posypać brązowym cukrem. Dodać przyprawy (cynamon i imbir). Następnie dodać wiśnie, pokrojone orzechy, przykwasić sokiem z cytryny  Dusić przez ok. 10 minut, aż jabłka delikatnie zmiękną i sos odparuję. Zdjąć z palnika. 

Pozostałą część masła roztopić w garnuszku. Arkusze ciasta filo kolejno smarować roztopionym masłem. Kawałkami ciasta wyłożyć okrągłą formę do tarty. Uwaga! – Trzeba to robić bardzo ostrożnie, bo ciasto się kruszy. Boki ciasta które wystają poza tortownice będą służyły do przykrycia nadzienia.

Na przygotowane ciasto filo kładziemy podsmażone jabłka. Całość delikatnie nakryć pozostałym ciastem.  Rozbełtać jako z cukrem i za pomocą pędzelka nanieść na górną część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut.

Po wyjęciu można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na gorąco z lodami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *