obiad

LASAGNE z indykiem i warzywami

Czerwone wino w toskańskiej piwnicy, pizza zjedzona w przy fontannie w Rzymie, tiramisu spałaszowane w towarzystwie espresso w sycylijskiej knajpce  – marzy mi się! I to od pewnego czasu tak intensywnie marzą mi się takie leniwe, włoskie wakacje, że nie potrafi się skupić na codzienności. A skoro Mahomet nie może przyjść do góry, to … Włochy musiały się pofatygować do KokoszkoLandu. W ramach zadość uczynienia za brak wakacyjnych przygód zrobiłam  lasagne. A ponieważ eksperymenty to w naszej kuchni norma, odeszłam od tradycyjnego przepisu i wyszła „Lasagne po mojemu”. Czyli z indyka i z warzywami. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu.

Składniki

  • kilka płatów makaronu lasagne zależy od ilości warstw 
  • sos pomidorowy w kartoniku
  • żółty ser do starcia

 Składniki na warstwę warzywną

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 350 g świeżych pieczarek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 – 2 łyża ziół prowansalskich

 Składniki na warstwę mięsną

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400- 500 g mięsa z indyka (lub innego )
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego chili
  • 2-3 łyżki koncentratu z pomidorów
  • sól i pieprz

Składniki na sos  beszamelowy

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok 1 szkl. mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i posolić. Odstawić na parę minut. Pokroić cebulę, paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, mieszać aż się zeszkli. Dodać bakłażan, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać paprykę i pieczarki. Smażyć i nie zapominać o mieszaniu aby warzywa nie przywarły do patelni. Dodać koncentrat i przyprawy, wymieszać. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć z palnika.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany czosnek, dodać mięso, i dokładnie wymieszać. Doprawić chili, solą i  pieprzem. Gdy mięso się zarumieni dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 10 minut.

Sos beszamelowy

Roztopić masło w grubym dnem, dodać powoli mąkę, i rozbijać trzepaczką, tak aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i powoli dodać mleko, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Sos powinny zgęstnieć, doprawiamy solą pieprzem i gałka muszkatołową.

Gdy wszystkie warstwy będą gotowe, zetrzeć żółty ser na dużych oczkach. Przygotować płaty makaronu (podgotować w osolonej wodzie lub kupić taki których nie trzeba wcześniej gotować).

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:

– makaron

– sos beszamelowy

– makaron

– warzywa

– makaron

– mięso

– sos

– makaron

– warzywa

… do wyczerpania składników.

Na ostatnią warstwę makaronu dodać sos beszamelowy i obficie posypać tartym żółtym serem.

Oblać sosem pomidorowym gotową lasagne do połowy wysokości. Następnie wsadzić do piekarnika i

piec w piekarniku aż ser się roztopi i zarumieni.

Piec w temperaturze 200°C rzez około 20-25 minut.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *