LASAGNE z indykiem i warzywami
Czerwone wino w toskańskiej piwnicy, pizza zjedzona w przy fontannie w Rzymie, tiramisu spałaszowane w towarzystwie espresso w sycylijskiej knajpce – marzy mi się! I to od pewnego czasu tak intensywnie marzą mi się takie leniwe, włoskie wakacje, że nie potrafi się skupić na codzienności. A skoro Mahomet nie może przyjść do góry, to … Włochy musiały się pofatygować do KokoszkoLandu. W ramach zadość uczynienia za brak wakacyjnych przygód zrobiłam lasagne. A ponieważ eksperymenty to w naszej kuchni norma, odeszłam od tradycyjnego przepisu i wyszła „Lasagne po mojemu”. Czyli z indyka i z warzywami. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu.
Składniki
- kilka płatów makaronu lasagne zależy od ilości warstw
- sos pomidorowy w kartoniku
- żółty ser do starcia
Składniki na warstwę warzywną
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 350 g świeżych pieczarek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 – 2 łyża ziół prowansalskich
Składniki na warstwę mięsną
- 3-4 ząbki czosnku
- 400- 500 g mięsa z indyka (lub innego )
- 2 płaskie łyżeczki suszonego chili
- 2-3 łyżki koncentratu z pomidorów
- sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok 1 szkl. mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i posolić. Odstawić na parę minut. Pokroić cebulę, paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, mieszać aż się zeszkli. Dodać bakłażan, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać paprykę i pieczarki. Smażyć i nie zapominać o mieszaniu aby warzywa nie przywarły do patelni. Dodać koncentrat i przyprawy, wymieszać. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć z palnika.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany czosnek, dodać mięso, i dokładnie wymieszać. Doprawić chili, solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Sos beszamelowy
Roztopić masło w grubym dnem, dodać powoli mąkę, i rozbijać trzepaczką, tak aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i powoli dodać mleko, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Sos powinny zgęstnieć, doprawiamy solą pieprzem i gałka muszkatołową.
Gdy wszystkie warstwy będą gotowe, zetrzeć żółty ser na dużych oczkach. Przygotować płaty makaronu (podgotować w osolonej wodzie lub kupić taki których nie trzeba wcześniej gotować).
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:
– makaron
– sos beszamelowy
– makaron
– warzywa
– makaron
– mięso
– sos
– makaron
– warzywa
… do wyczerpania składników.
Na ostatnią warstwę makaronu dodać sos beszamelowy i obficie posypać tartym żółtym serem.
Oblać sosem pomidorowym gotową lasagne do połowy wysokości. Następnie wsadzić do piekarnika i
piec w piekarniku aż ser się roztopi i zarumieni.
Piec w temperaturze 200°C rzez około 20-25 minut.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
Iga
Hej wielkie dzięki za wpis !
admin
dzięki 🙂