JAJKO zapiekane w BUŁCE
Chcesz poznać prawdę o Polakach? Jedź za granicę. Tam usłyszysz o nas więcej opinii, niż przez całe życie w Polsce. Ja na przykład dowiedziałam się, że tam gdzie trzech Polaków, tam cztery opinie. Bardzo trafne. Ale to powiedzenie pasuje, nie tylko do Polaków. Tak jest w wielu dziedzinach. Na przykład kiedyś naukowcy uważali, że jajka są odżywcze i zdrowe, potem straciły swoją dobrą opinię, z powodu cholesterolu. Ostatnie doniesienia ze świata nauki i dietetyki mówią, że można jeść jajek ile wlezie – bo mają białko, aminokwasy, a nawet witaminy.
A skoro tak, to jedzmy jajka, czemu nie. A kiedy już znudzi się Wam jajecznica, jajka sadzone, na miękko i na twardo to proponujemy jaja zapiekane w bułce. Niby nic, a znacząco urozmaica poranek. Proste w przygotowaniu. Największym wyzwaniem jest nastawienie piekarnika.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno dostarczać energii. Dlatego jajko zapiekane w pełnoziarnistej bułce spisze się idealnie.
Składniki:
- tyle jajek ile osób
- tyle ulubionych bułek ile jajek
- zielona cebulka lub szczypiorek (według uznania, można też dodać boczek lub szynkę, lub ser, suszone pomidory, oliwki lub co tam lubicie)
- sól, pieprz, chili, lub ostra papryka, ewentualnie oregano lub zioła prowansalskie
Odciąć górę bułek, wydrążyć środek. Jeśli dodajcie dodatki to położyć je na dno bułki ( u mnie była zielona cebulka), delikatnie wlać jajko (uwaga – w zależności od wielkości bułki, może się nie zmieścić całe białko). Doprawić ulubionymi przyprawami.
Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli lubicie bardziej ścięte, można je potrzymać trochę dłużej.
SMACZNEGO
(A)
2 komentarze
~Toubi
Pysznie wygląda, ale dlaczego bułka taka spieczona? 🙂
Da się coś zrobić, żeby nie była tak mocno upieczona?
kokoszkoland
Proponuję obserwować piekarnik, jeśli bułka zacznie się zarumieniać należy wyjąć. My przeoczyłyśmy ten moment 🙂 (K)