śniadanie

JAJKO zapiekane w BUŁCE

Chcesz poznać prawdę o Polakach? Jedź za granicę. Tam usłyszysz o nas więcej opinii, niż przez całe życie w Polsce. Ja na przykład dowiedziałam się, że tam gdzie trzech Polaków, tam cztery opinie. Bardzo trafne. Ale to powiedzenie pasuje, nie tylko do Polaków. Tak jest w wielu dziedzinach. Na przykład kiedyś naukowcy uważali, że jajka są odżywcze i zdrowe, potem straciły swoją dobrą opinię, z powodu cholesterolu. Ostatnie doniesienia ze świata nauki i dietetyki mówią, że można jeść jajek ile wlezie – bo mają białko, aminokwasy, a nawet witaminy.

A skoro tak, to jedzmy jajka, czemu nie. A kiedy już znudzi się Wam jajecznica, jajka sadzone, na miękko i na twardo to proponujemy jaja zapiekane w bułce. Niby nic, a znacząco urozmaica poranek. Proste w przygotowaniu. Największym wyzwaniem jest nastawienie piekarnika.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno dostarczać energii. Dlatego jajko zapiekane w pełnoziarnistej bułce spisze się idealnie.

 Składniki:

  • tyle jajek ile osób
  • tyle ulubionych bułek ile jajek
  • zielona cebulka lub szczypiorek (według uznania, można też dodać boczek lub szynkę, lub ser, suszone pomidory, oliwki lub co tam lubicie)
  • sól, pieprz, chili, lub ostra papryka, ewentualnie oregano lub zioła prowansalskie

Odciąć górę bułek, wydrążyć środek. Jeśli dodajcie dodatki to położyć je na dno bułki ( u mnie była zielona cebulka), delikatnie wlać jajko (uwaga – w zależności od wielkości bułki, może się nie zmieścić całe białko). Doprawić ulubionymi przyprawami.

Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli lubicie bardziej ścięte, można je potrzymać trochę dłużej.

SMACZNEGO

(A)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *