Świąteczne CIASTECZKA korzenne
Last Christmas I gave you my heart… la la la – kto jeszcze w tym roku nie śpiewał, ten oszukista! Nie wierzę, no po prostu nie wierzę, że istnieje ktoś kto potrafi się oprzeć magii tej piosenki i nie jest Grinchem!
W KokoszkoLandzie nasze serce i w tym i ubiegłym roku oddałyśmy korzennym ciasteczkom. Na święta idealne. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ich już teraz, spokojnie możecie przechowywać je w szczelnej puszcze. I ciasteczkom nic się nie stanie, zachowają swoją kruchość aż do świąt. Obawa jest tylko jedna – że podjadając ciasteczka może się okazać że puszka jest pusta.
Zapraszam do przepisów na pyszne Kruche CIASTECZKA z mąki ziemniaczanej oraz CIASTKA z żurawiną.
Składniki
- 150 g masła
- 100 g brązowego cukry
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10 g przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
Do miękkiego masła, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz sól. Zagnieść ciasto. Dodać mleko i uformować jednolitą i gładką masę. Z gotowego ciasta uformować wałek o średnicy 1,5-2 cm. Za pomocą noża odciąć kawałki o 1 cm szerokości. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160°C przez 15-20 minut.
SMACZNEGO
(K)