DRUGIE URODZINY – MUFFINY z białą czekoladą, żurawiną i migdałami
Dokładnie dwa lata temu po raz pierwszy od 112 lat w Egipcie spadł śnieg, Orkan Ksawery powalił największą jodłę w Polsce, a swoje internetowe życie rozpoczął nasz KokoszkoLandowy blog. Przez te dwa lata Polscy siatkarze zostali mistrzami świata, a piłkarzom udało się ograć Niemców, a my podzieliłyśmy się z Wami 227 przepisami!
Dziękujemy, że jesteście z nami, za pozostawione komentarze, nadesłane przepisy i współprace.
Dziś świętujemy i z tej okazji urodzinowe muffiny!
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 100 ml oleju
- 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 200 g suszonej żurawiny
- 80 g migdałów w kawałkach
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką.
Do drugiej miski wsypać mokre składniki: jogurt, jajka i olej.
Mokre składniki dodać do suchych. Następnie dorzucić pokrojona czekoladę, żurawinę oraz migdały. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do momentu połączenia składników, ale nie za długo bo muffiny nie wyrosną.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
SMACZNEGO
(K)