PANFORTE włoskie ciasto świąteczne
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają się rozmoczoną suszoną rybą, galaretką wieprzową i głowizną (sic!). A że zawsze miło poznać cudza kulturę to ja na „warsztat” wzięłam Włochy i ich świąteczne słodkości. Panforte nie przypomina naszych tradycyjnych bożonarodzeniowych wypieków, ale może wprowadzić ciekawą odmianę w naszych domach. Ten deser na pewno zasmakuje smakoszom orzechów i bakalii.
Podobno można przechowywać Panforte w szczelnej puszce nawet do 3 miesięcy, niestety nie mogę tego potwierdzić bo moje ciasto zniknęło w ciągu 2 dni.
Inspiracje zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”
Składniki
- 125 g orzechów laskowych (w skórce)
- 125 g migdałów (w skórce)
- 100 g całych migdałów (obranych)
- 200 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 75 g suszonych fig (posiekanych na duże kawałki)
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta białego pieprzu
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 30 g masła
- cukier puder do oprószenia
W misce umieścić: wszystkie orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, posiekane figi. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód oraz masło. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, na małym ogniu. Cały czas mieszać. Kiedy mieszanka zacznie się pienić, gotować jeszcze przez około 2 – 3 minuty (nie za długo bo masa po upieczeniu będzie za twarda). Gorącą masę przelać do mieszanki bakaliowej. Dokładnie i szybko wymieszać do momentu połączenia wszystkich składników.
Przygotować formę do pieczenia. Najlepiej silikonową do tarty, aby po upieczeniu udało się wyjąć gotową Panforte. Równomiernie wyłożyć masę bakaliowa w przygotowanej formie.
Piec w temperaturze 165°C przez około 30 – 40 minut.
Odczekać przez 3 – 4 godziny, następnie wyjąć z formy. Panforte im będzie chłodniejsze tym bardziej stwardnieje. Oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)