ciasto,  deser,  święta

PANFORTE włoskie ciasto świąteczne

Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają się rozmoczoną suszoną rybą, galaretką wieprzową i głowizną (sic!). A że zawsze miło poznać cudza kulturę to ja na „warsztat” wzięłam Włochy i ich świąteczne słodkości. Panforte nie przypomina naszych tradycyjnych bożonarodzeniowych wypieków, ale może wprowadzić ciekawą odmianę w naszych domach. Ten deser na pewno zasmakuje smakoszom orzechów i bakalii.

Podobno można przechowywać Panforte w szczelnej puszce nawet do 3 miesięcy, niestety nie mogę tego potwierdzić bo moje ciasto zniknęło w ciągu 2 dni.

Inspiracje zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”

Składniki

  • 125 g orzechów laskowych (w skórce)
  • 125 g migdałów (w skórce)
  • 100 g całych migdałów (obranych)
  • 200 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 75 g suszonych fig (posiekanych na duże kawałki)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta białego pieprzu
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • cukier puder do oprószenia

W misce umieścić: wszystkie orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, posiekane figi. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód oraz masło. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, na małym ogniu. Cały czas mieszać. Kiedy mieszanka zacznie się pienić,  gotować jeszcze przez około 2 – 3 minuty (nie za długo bo masa po upieczeniu będzie za twarda). Gorącą masę przelać do mieszanki bakaliowej. Dokładnie i szybko wymieszać do momentu połączenia wszystkich składników.

Przygotować formę do pieczenia. Najlepiej silikonową do tarty, aby po upieczeniu udało się wyjąć gotową Panforte. Równomiernie wyłożyć masę bakaliowa w przygotowanej formie. 

Piec w temperaturze 165°C przez około 30 – 40 minut.

Odczekać przez 3 – 4 godziny, następnie wyjąć z formy. Panforte im będzie chłodniejsze tym bardziej stwardnieje.  Oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *