świąteczne TRUFLE śliwkowo-czekoladowe
Coraz bliżej święta! A to znaczy, że czas na przygotowywanie świątecznych słodkości!
Trufle to szybkie w przygotowaniu czekoladowe kuleczki, które nie wymagają pieczenia. Musicie pamiętać tylko o tym żeby umieścić je na parę godzin w lodówce przed podaniem. Jak dla mnie to idealne słodycze na święta. Zwłaszcza z dodatkiem daktyli i suszonych śliwek.
Z podanych składników wychodzi ok. 15 średniej wielkości trufli.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Czarna wisienka”
Składniki
- 100 g suszonych daktyli
- ½ gorzkiej czekolady
- 100 g suszonych śliwek
- 150 g płatków owsianych
- 50 g otrębów żytnich
Daktyle zalać wodą i odstawić na ok. 1 godzinę. Gorzką czekoladę rozpuścić na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Uważając aby się nie przypaliło, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Z daktyli odlać wodę, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Do czekolady dodać daktyle, śliwki, otręby owsiane i żytnie. Całość zagnieść do momentu uzyskania jednolitej i zbitej masy. Formować średniej wielkości kulki i oblec je kakao. Odstawić truflę na przynajmniej 4 godziny do lodówki.
SMACZNEGO
(K)