śniadanie

CHLEB cały z ziaren (free gluten)

Moda na jedzenie bezglutenowe trwa i ma się bardzo dobrze. U nas w kuchni też czasem gości. Zwłaszcza, gdy ten bezglutenowy szał inspiruje do eksperymentów dzięki którym tradycyjne potrawy nabierają nowego wyrazu.

Chleb z ziaren  całkowicie się różni od tradycyjnego, którym często gości na naszych stołach. Różni się smakiem, zapachem i strukturą. Mieszankę można kupić w sklepie, lub stworzyć  ją samemu w domu. Ogranicza nas tyło wyobraźnia i smak. Chlebek jest bardzo sycący wystarczą dwie małe kromki żeby się najeść.

Można oddawać z PASTĄ z suszonych pomidorów.

Składniki

  • 500 g mieszanki ziaren ( słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, nasiona sezamu)
  • 4 jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo można dodać ulubione orzechy np. włoskie, nerkowca i pekan.

Przełożyć mieszankę ziaren do miski, dodać jajka,  oliwę z oliwek i sól. Bardzo dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikowa łyżką. Przełożyć masę do naoliwionej foremki na chleb lub jednorazowej formy (długości ok. 24 cm).

Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut.

Wystudzić przed pokrojeniem.

SMACZNEGO

(K)

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *