obiad,  przystawka,  wegańskie

#3 Dynia się na talerz wtrynia – Bezglutenowe i wegańskie PLACKI z dyni

Już po Halloween, więc teraz bezkarnie można obnosić się z dynią, bez obaw, że sparaliżuje nas pełen wyrzutów wzrok starszych pań, które podejrzewają nas o N-A-J-G-O-R-S-Z-E. Czyli o wypatroszenie tej biednej rośliny, ogołocenie jej z jej bogatego w nasiona wnętrza i wyłupanie oczu, oraz wybicie zębów. Jak wiadomo za ten haniebny czyn można zostać potępiony, z siłą wyższą nie dyskutuje, ale (i co mnie bardziej przeraża) na pewno można narazić się starszej pani w przysłowiowym moherowym bereciku. Ale teraz już bez obaw o cios parasolką można przejść placem targowym dumnie tuląc pod pachą dynie. Tylko co potem? Zupa się przejadła, na przetwory w spiżarce nie ma już miejsca. No to proponujemy bardzo zdrowe i pożywne placki z dyni i kaszy jaglanej. W moim zestawieniu z sosem czosnkowo oliwkowym.

Składniki na placki:

  • 200-250 g puree z dyni
  • 200 g kaszy jaglanej
  • pęk pietruszki
  • bułka tarta
  • mała cebula
  • 3 łyżki nasion chia (zamiast jajek)
  • 2-3 garści pestek dyni
  • olej kokosowy (lub inny) do smażenia
  • przyprawy, u mnie: curry, kurkuma, pieprz, sól, gałka muszkatołowa

 Składniki na sos:

  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • garść oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie placków:

Kasze jaglaną ugotować. Puree z dyni odparować, do momentu aż nabierze zbitej konsystencji i połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodać posiekaną, cebulę i namoczone nasiona chia, wszystko razem blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać posiekaną pietruszkę, pestki dyni, przyprawy oraz bułkę tartą, tak żeby z powstałej masy dało się uformować małe placuszki. Smażyć je na oleju kokosowym (lub innym, dowolnym tłuszczu).

Przygotowanie sosu:

Do jogurtu dodać posiekany czosnek i pietruszkę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Doprawić do smaku.

SMACZNEGO

(K)

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *