obiad

#2 Dynia się na talerz wtrynia – Dyniowe KOPYTKA

Królowa jesieni wytrwale pełni władzę na targach, placach, a co za tym idzie także na naszych KokoszkoLandowych talerzach. Żeby uhonorować krągłą królową proponujemy z przygotować z jej skarbów opasłe, pomarańczowe kopytka.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1-1   ½  szkl. mąki
  • przyprawy:  gałka muszkatołowa, ostra papryka, słodka papryka, sól i pierz

Dodatkowo:

  • masło klarowane
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • kilka listków szałwii
  • sól i pieprz
  • parmezan

Przygotować puree z dynie. Jeśli będzie zbyt wodniste, odparować wodę na patelni. Puree wymieszać z potłuczonymi i ostudzonymi ziemniakami. Dodać do masy jajko i mąkę (dosypywać stopniowo). Mieszać aż do otrzymania zbitej masy (jeśli będzie za rzadka dodać więcej mąki). Dodać wszystkie przyprawy i parmezan. Podzielić ciasto na mniejsze części, uformować wałki i pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Gotować kopytka  w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.   

Propozycja podania:

Na patelni roztopić masło,  dodać listki szałwii i posiekane orzechy włoskie smażyć przez kilka minut na średnim ogniu . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia. Podać z tartym parmezanem. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *