#2 Dynia się na talerz wtrynia – Dyniowe KOPYTKA
Królowa jesieni wytrwale pełni władzę na targach, placach, a co za tym idzie także na naszych KokoszkoLandowych talerzach. Żeby uhonorować krągłą królową proponujemy z przygotować z jej skarbów opasłe, pomarańczowe kopytka.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1-1 ½ szkl. mąki
- przyprawy: gałka muszkatołowa, ostra papryka, słodka papryka, sól i pierz
Dodatkowo:
- masło klarowane
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- kilka listków szałwii
- sól i pieprz
- parmezan
Przygotować puree z dynie. Jeśli będzie zbyt wodniste, odparować wodę na patelni. Puree wymieszać z potłuczonymi i ostudzonymi ziemniakami. Dodać do masy jajko i mąkę (dosypywać stopniowo). Mieszać aż do otrzymania zbitej masy (jeśli będzie za rzadka dodać więcej mąki). Dodać wszystkie przyprawy i parmezan. Podzielić ciasto na mniejsze części, uformować wałki i pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Gotować kopytka w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.
Propozycja podania:
Na patelni roztopić masło, dodać listki szałwii i posiekane orzechy włoskie smażyć przez kilka minut na średnim ogniu . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia. Podać z tartym parmezanem.
SMACZNEGO
(K)