ciasteczka,  deser,  wegańskie

#1 Dynia się na talerz wtrynia – Wegańskie CIASTECZKA z dyni

Bardzo szybko się nudzę. Zmieniam zdanie z prędkością światła (jak większość kobiet), nie lubię powtarzalnych czynności, nigdy nie czytam dwa razy tych samych książek, ze spacerów zawsze wracam inną drogą i unikam przygotowywania tych samych potraw w krótkich odstępach czasu.

Lubię sobie urozmaicać życie, nawet jeśli są to tylko szczegóły. Takim szczegółem jest dynia w ciasteczkach. Niby zwykłe, a niezwykłe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki margaryny
  • 1 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płaskie orzechy nerkowe (pokroić)
  • 2 łyżki płaskie orzechy ziemne
  • 2 łyżki płaskie jagody goji
  • 2 łyżki płaskie pestki dyni
  • szczypta soli

 

Mąkę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszać razem. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać puree z dyni , wsypać stopniowo suchą mieszankę, orzechy, jagody goji, pestki dyni, mieszać do momentu połączenia wszystkich składników. Łyżką formować ciasteczka  i ułożyć na wcześniej przygotowanej blasze do wypieków wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. 

SMACZNEGO

(M)

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *