#5 GRZYBOWY SZAŁ – kotlety z kani
Wiecie jak wygląda brzoza? No jasne, że wiecie. Wszyscy w Polsce wiedzą 😉 I bardzo dobrze, bo to właśnie pod brzozami najczęściej można znaleźć kanie. Niekwestionowaną królową lasu. Bywa podstępna, przybiera różne formy, a jeśli pomyli się ją z kimś okazuje się śmiertelna – dlatego zawsze uważajcie. Jeśli nie jesteście pewni, że to co znaleźliście jest kanią, a nie muchomorem sromotnikiem, nie ryzykujcie. Ale jeśli już macie pewność, to koniecznie zróbcie z kani kotlety. Są najlepsze. Na śniadanie i na obiad, a nawet jeśli ktoś się nie boi ciężkostrawnych potraw, to na kolacje.
Składniki:
- kanie – ile macie i jesteście w stanie zjeść
- mąka
- jajka
- mleko
- bułka tarta
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Delikatnie odseparować nóżki kani od kapelusza. Nóżki można zasuszyć na zimę. Kapelusze grzybów delikatnie obrać z patyczków i liści –NIE MYĆ, po umyciu grzyby tracą swój aromat. Rozłożyć na stole 4 talerze – jeden z mlekiem, drugi z mąką, trzeci z rozbełtanym jajkiem, czwarty z bułką tartą. Do jajka dodać szczyptę soli. I panierować kanie tak jak kotlety czyli: moczyć w mleku, potem obtoczyć mąką, zanurzyć porządnie w jajku i na końcu obsypać bułką tartą. Wiadomo – im grubszą chcemy mieć panierkę, tym staranniejszego obtaczania ona wymaga. Ciężko podać proporcję składników na panierkę, najlepszym sposobem jest uzupełnianie składników według potrzeb. Na koniec smażymy kanie na tłuszczu na patelni z obu stron.
SMACZNEGO
(M)
18 komentarzy
~przepismamy
Super!
Polecam kotleciki z jajek
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/kotleciki-z-jajek.html
~henia
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~mkr
Pycha, też robię, zapraszam na placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/10/placki-ziemniaczane-z-kurczakiem-w.html
~Rondel
teraz jest świetny czas na grzyby, nawet nam udało się trochę zebrać podczas wycieczki do lasu, podrzucamy wiele ciekawych receptur z grzybami w roli głównej, watro sobie również trochę zasuszyć i mieć na świeta
http://ronddel.blogspot.com/search/?q=grzyby+przepisy
~Anna
moja ulubiona wersja grzybów smażona na swojskim masełku, zapraszam na moje przepisy http://blog.winoiser.com
~Kopalnia Smaku
brzmi apetycznie:) a od siebie polecam Karpia w migdałach:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/174-100157-karp_w_migdalach.html
Pozdrowienia!
~dobre-rady-pomoc
Uwielbiam smażone kanie, smakują prawie jak schabowe 😀 😀
A ja zapraszam na roladki schabowe :
http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2015/06/roladki-miesne-ze-schabu.html
Pozdrawiam 🙂
~Obżarciuch
bardzo lubię kanie w panierce, jak się ma szczęście i się taki okaz znajdzie to zwsze trzeba zrobić z niej pyszny kotlecik 🙂
serdecznie zapraszam na moje dania z grzybami
http://oobzarciuch.blogspot.com/?q=grzyby
pozdrawiam!
kokoszkoland
Dzięki! (K)
~Anna z OdchudzanieJestProste pl :)
pyszneeee
mniam …
Takiego przepisu szukałam
Biorę
🙂
Ja ostatnio robię szybką pizzę z patelni na cienkim cieście
(w 10 minut) i jest niskokaloryczna – też pyszna
http://odchudzaniejestproste.pl/niskokaloryczna-szybka-pizza-z-patelni-na-cienkim-ciescie-w-10-minut-prosty-przepis-krok-po-kroku/
Można ją zrobić w wersji bezglutenowej
Pozdrawiam
kokoszkoland
Dzięki wielkie, polecamy się na przyszłość. (K)
~anka
Kotlet z kani jest dla odważnych. Polecam pyszne dania obiadowe http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
~tss
Polecam również zupę ogórkową z suszonymi grzybami – http://www.stachurska.eu/?p=16202 .
~tss
I kolagenową zupę grzybową – http://www.stachurska.eu/?p=2263 . Pamiętać trzeba że na potrzeby syntezy kolagenu w naszym organizmie musi krążyć witamina C więc należy dbać o zaopatrywanie organizmu w tę witaminę. Dostarczanie organizmowi kolagenu w menu to zdrowe zęby, dziąsła, kości, ładna skóra itd.
~kasia
Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
~bułka z chlebem
Takie serwujesz pyszności, że chyba zagryzę monitor 🙂 U mnie tradycyjnie kotlety siekane z kurczaka
http://bulkazchlebem.pl/kotlety-siekane-z-kurczakiem
kokoszkoland
Dzięki! (K)
~lublinianka
wiem, że to nie to samo co kanie, ale… jak się nie ma co się lubi, to boczniaki też ostatecznie mogą być na kotlety i na flaczki również