ciasto

Dyniowy TORT

Jest okazja? – Jest i „coś” słodkiego.  Jest ważna okazja? – To jest tort!  I to tort nie byle jaki, bo dyniowy. Kolorowa, ale chłodna jesień zachęca do mocno korzennych smaków.  Więc jeśli i u Was w rodzinie jest ktoś zodiakalną panną, wagą, skorpionem czy strzelcem to lepszego prezentu, niż słodki, pyszny, jesienny tort nie może sobie wymarzyć.

Rozgrzewające przyprawy które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku, możecie również znaleźć w poprzednich wpisach na blogu:  MUFFINY z dyni, PUMPKIN PIE, oraz SYROP DYNIOWY .

Inspiracja zaczerpnięta z bloga vegazone

Składniki na ciasto:  (składniki na dwie warstwy śr. 22 cm)

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki cukru trzcinowego  
  • 2/3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki puree z dyni 
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju

Składniki na krem:

  • 500g serka kremowego Philadelphia
  • 150g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 ½  łyżeczka cynamonu

 W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać puree (jeśli puree będzie za mokre należy podsmażyć na patelni beztłuszczowej dynie) Dolać oleju. Mieszać składniki do połączenia.

Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Suche składniki dodać do mokrych. Wymieszać. Następnie dolać mleka, cały czas mieszając, tak długo, aż składniki się połączą.

Z papieru do pieczenia wyciąć koło o takiej średnicy jak tortownica i wyłożyć dno. Przelać do niej dokładnie połowę ciasta. Nie należy piec całości ponieważ powstanie zakalec (jeśli posiadacie dwie takie same tortownice to możecie piec obie warstwy jednocześnie, w piekarniku z termoobiegiem).

Piec w temperaturze 180°C każdą warstwę ok. 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę, a następnie stopniowo dodać serek, nie przestając ucierać. Pod koniec dodać cynamon. Wymieszać.

Gdy warstwy wystygną, posmarować dolną ok. ¼ kremu. Przykryć drugą warstwą, lekko docisnąć i resztą kremu wysmarować równomiernie w wierzch i boki, tak aby zasłonić całość ciasta dyniowego.  

Torcik należy schłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *