ciasteczka,  deser,  podróże,  wegańskie

(górskie) CIASTKA OWSIANE w wersji fit

Chcesz wypocząć? – Jedź w góry! Metoda na idealny weekend stara jak świat. A skoro tak, to znaczy, że skuteczna.

A jak góry to wiadomo, plecaki pełne jedzenia, batoniki, coca cola w dużych butelkach i drożdżówki. Żartuje oczywiście. Nie ma nic gorszego na wędrówce niż za ciężki plecak, doskwierające pragnienie i ból brzucha.

Dlatego polecam przed wyprawą poświęcić dosłownie 30 minut czasu i przygotować sobie zastrzyk energii w postaci ciasteczek owsianych. Gwarantuje, że się sprawdzą.

Ciasteczka owsiane, na bananie są nie tylko bardzo zdrowe, przede wszystkim dzięki dużej ilości orzechów dostarczą naszemu organizmowi niezbędnej energii, a dzięki suszonym owocom także cukru.

Dodatkowo mają zwartą konsystencje, co gwarantuje, że w po dotarciu do miejsca postoju nie zastaniemy w plecaku jedynie okruchów na dnie – no chyba, że przygnieciemy ciastka toną sprzętu, ale tego nie przetrwałoby nic. 

 Ciastka smakowały współtowarzyszom, większość zniknęła jeszcze zanim dotarliśmy do schroniska.

Zachęcamy do dzielenia się Waszymi rozwiązaniami na jedzenie w podróży. Przepis na ciasteczka poniżej, a tym czasem kilka słów o wycieczce. 

 Na weekendową wycieczkę wybraliśmy Turbacz. Gorce to piękne miejsce i ma w sobie coś swojskiego.

 Jeszcze przed podejściem czuć  spokój tego miejsca. 

Trasa nie jest wymagająca, a na dodatek widoki jakie można podziwiać są zachwycające.

 Na jednym ze szlaków po drodze na schronisko znajduje się Kaplica Matki Boskiej Leśnej Królowej Gorców. Nigdy wcześniej tam nie byłam (wstyd mi). Kiedy mijaliśmy ją akurat skończyła się msza. To co zastaliśmy przerosło moje oczekiwania. Tłum nieznajomych ludzi, którzy wspólnie biesiadowali. Dokładnie tak – biesiadowali, jedli smarowane przez zakonnice smalcem pajdy chleba i popijali czystą wódką.

Klimat ujął mnie tak bardzo, że nie byłam w stanie zrobić ani jednego dobrego zdjęcia. Przepraszam.

A teraz przepis:

Składniki:

  • 3 banany
  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny

 Banany rozgnieść blenderem na gładki mus. Dodać do niego płatki owsiane i bakalie. Dokładnie wymieszać Jeśli masa jest zbyt lejąca dodać więcej płatków owsianych.

Z masy uformować dowolny kształt – u mnie półkola.

 Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

SMACZNEGO

(A)

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *