SAŁATKA z bakłażanem i batatem
Wrzesień, a za nim zmiany. Słyszeliście na pewno o tym, że sklepiki szkolne mają być teraz bardzo zdrowe i bardzo „fit”. Koniec ze śmieciowym jedzeniem, węglowodanami, cukrami i wszystkim co niezdrowe, (swoją drogą, podobno te radykalne zmiany wykończyły znaczną część sklepikarzy i już nie opłaca się im prowadzić swoich biznesów, ale to temat zupełnie na inne miejsce i czas).
W KokoszkoLandzie też tak jest i dlatego (póki warzywa świeże, a do zimy daleko) rozkoszujemy się ostatnimi momentami kiedy można poczuć smak lata i jemy sałatki. Bo są pyszne, zdrowe i sycące!
Składniki:
- bakłażan
- sałata pekińska pokrojona w paski
- mały batat gotowany w słonej wodzie, pokrojony w kostkę
- surimi pokrojone w kostkę
- marchewka pokrojona na cienkie plastry
- ogórek w plastrach
- pestki dyni
- sól i pieprz
- oliwa i ocet winny
Bakłażana pokroić w cienkie plastry posolić i odstawić na ok. 30 minut. Następnie na patelni grillowej podgrzać plastry z obu stron.
Wszystkie składniki wyłożyć na duży talerz, a przed podaniem polać oliwą, octem winnym i dodać lubione przyprawy.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~mopswkuchni
Pysznie wygląda. A jak jest w niej bakłażan, to zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂