przystawka,  sałatka

SAŁATKA z bakłażanem i batatem

Wrzesień, a za nim zmiany. Słyszeliście na pewno o tym, że sklepiki szkolne mają być teraz bardzo zdrowe i bardzo „fit”. Koniec ze śmieciowym jedzeniem, węglowodanami, cukrami i wszystkim co niezdrowe, (swoją drogą, podobno te radykalne zmiany wykończyły znaczną część sklepikarzy i już nie opłaca się im prowadzić swoich biznesów, ale to temat zupełnie na inne miejsce i czas). 

W KokoszkoLandzie też tak jest i dlatego (póki warzywa świeże, a do zimy daleko) rozkoszujemy się ostatnimi momentami kiedy można poczuć smak lata i jemy sałatki. Bo są pyszne, zdrowe i sycące!

Składniki:

  • bakłażan
  • sałata pekińska pokrojona w paski
  • mały batat gotowany w słonej wodzie, pokrojony w kostkę
  • surimi pokrojone w kostkę
  • marchewka pokrojona na cienkie plastry
  • ogórek w plastrach
  • pestki dyni
  • sól i pieprz
  • oliwa i ocet winny

Bakłażana pokroić w cienkie plastry posolić i odstawić na ok. 30 minut. Następnie na patelni grillowej podgrzać plastry z obu stron.

Wszystkie składniki wyłożyć na duży talerz, a przed podaniem polać oliwą, octem winnym i dodać lubione przyprawy. 

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *