GOFRY z cukinii
Idziesz ulicą i słyszysz „No i on był taki, że wiesz”, „No i w ogóle” i inne równie wytrawne, nic nie znaczące sformułowania, które kują w uszy. Jak ludzie się rozumieją jest dla mnie zagadką.
Ale są takie zlepki językowe, które uwielbiam. Np. „Takie samo tylko, że inne”. Od razu przypomina mi się skecz Maćka Sthura, w którym wciela się w głupiutką dziewczynę opowiadającą kilka minut o sukience którą kupiła.
Dokładnie tak jest z goframi z cukini. Są jak gofry, tylko, że zupełnie inne. Są jak placki z cukinii, tylko, że inne. Lepiej nie da się tego opisać. Trzeba spróbować.
Można jeść je postne, ze słonym serkiem lub podawać jako dodatek do sałatek. Pełna dowolność.
Z tej ilości składników wyszło 8 gofrów, średniej wielkości.
Polecam również bardziej tradycyjne danie gofry z kakao.
Składniki:
- średniej wielkości cukinia
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- sól i pieprz
- 2 łyżki suszonej bazylii
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody.
W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Na koniec dodać przyprawy, cukinie i bazylię. Wszystkie składniki mieszać aż do połączenia. Ciasto powinno być gęste. Piec gofry w gofrownicy.
SMACZNEGO
(K)