GROSZEK CUKROWY z patelni
W tym roku miałam wrażenie, że zdobycie zielonego groszku w Krakowie jest równie nieosiągalne, jak przejechanie się w tym mieście metrem. Szukałam go długo, niczym Indiana Jones zaginionej Arki. Już miałam wywiesić białą flagę, aż moje marzenie spełnił czteroliterowy, niemiecki dyskont.
Jeśli znacie inne miejsce w Krakowie, gdzie można dostać zielony groszek, dajcie znać.
To zamieszczę kolejne przepisy, a tymczasem najprostszy i najbardziej popularny sposób na przyrządzenie groszku. Groszek w sam sobie jest pyszny i nie potrzebuje wielu dodatków.
Tak przygotowany może być składnikiem obiadu czy sałatki.
Składniki
- 250g groszek cukrowy
- smakowa oliwa (chili i czosnek)
- sól i pieprz
- świeże zioła (np. rozmaryn)
Groszek umyć i obrać z włókien. Podgrzać oliwę dogadać groszek, następnie przyprawy. Lekko podsmażyć, aż groszek namięknięte. Uważać aby groszek się nie przypalił. Na koniec dodać świeże zioła. Wymieszać i zdjąć z ognia.
SMACZNEGO
(K)