TORT leśny mech
Zielony tort? – To żart? – Taka była moja pierwsza reakcja, kiedy dowiedziałam się o istnieniu tego zielonego, słodkiego deseru ze szpinaku. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis. Jak się okazało, tort zachwyca nie tylko oryginalnym wyglądem, ale też niesamowitym smakiem. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego do tej pory szpinak jadałam tylko „na słono”. Piękny, zielony kolor wygląda bardzo kusząco na tle soczystych owoców.
Przepis zainspirowany przepisem z bloga „mniam mniam”
Składniki na ciasto
- 450 g drobnego szpinaku mrożonego
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. mąki pszenna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 400 g śmietany 30%
- 1 śmietanka fix w proszku
- 1 op. cukru waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce: maliny, jeżyny, borówki, poziomki itp.
Rozmrozić szpinak (w ciepłej wodzie lub mikrofalówce), osuszyć w sitku z nadmiaru wody. Szpinak z odrobiną oleju rozdrobnić blenderem. Jajka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru. Następnie powoli wlać olej, ciągle mieszając. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do masy z jajek i oleju. Mieszać. Na samym końcu dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę przelać do okrągłej formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, odciąć wierzch, pozostałą część przekroić na pół.
Ubić śmietanę, dodać śmietankę fix, cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać mascarpone i delikatnie mieszać całość.
Połowę ciasta i wierzch przełożyć śmietanową masą. Obcięty wierch pokruszyć i obsypać górę ciasta. Następnie na wierzchu ułożyć przygotowane owoce. Umieścić w lodówce na kilka godzin.
SMACZNEGO
(K)
17 komentarzy
~Henia
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~przepismamy
Pycha , moje szpinakowe ciasto z masa
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/06/ciasto-szpinakowe-z-masa.html
~Obżarciuch
bardzo lubię ten tort 🙂 wychodzi wyśmienity 🙂 ja mam nieco inny na niego przepis
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/ciasto-lesny-mech.html
~Rondel
poprosimy kawałek tego pyszego ciasta :):) zapraszamy trż do nas po inspiracje na ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+przepisy
~mkr
Pycha, zapraszam na tartę czekoladową z borówkami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/czekoladowa-tarta-z-kremem-limonkowym-i.html
kokoszkoland
Tarta wygląda świetnie, pozdrawiam K.
~Anna
Piękny tort, podziwiam. A ja polecam domowy wyrób serów, cydru, wina i miodu http://blog.winoiser.com
~domowysmakjedzenia.pl
Bardzo efektowny tort 🙂 zapraszam również do mnie na http://domowysmakjedzenia.pl 🙂
~Anna
bardzo ciekawy tort.
Niezwykle zjawiskowo wygląda 🙂
Naprawdę szpinak na słodko dobrze smakuje ?
Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić takie połaczenia.
Przepis zachowam, bo unikalny.
Może i ja się odważę na zrobienie tego tortu.
Od siebie dorzucam prosty przepis na domowy, odchudzający koktajl.
Będzie pasował a przy takim daniu przyda się 🙂
http://odchudzaniejestproste.pl/podkrecamy-metabolizm-odchudzajacy-koktajl-z-kiwi/
Jest też smaczny.
Pozdrawiam i gratuluję pomysłów i zdjęć
kokoszkoland
Pierwszy raz jadłam szpinak na słodko i przyznam że mi smakowało. Dodatkowo masa śmietanowa i owoce uzupełniają całość. Z przepisu na Twój koktajl też chętnie skorzystam. Pozdrawiam K.
~elwirski
świetny sposób na przemycenie szpinaku:)
http://elwirski.blogspot.com/2015/07/ciasto-kokosowo-ananasowe-czyli.html
~bułka z chlebem
Cudowne, pyszne ciasto 🙂 U mnie spróbuj ciasta Bounty
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-bounty
~Justyna
Dla mnie smakoszki ten tort niestety tylko ma przepiękny wygląd natomiast smaku nie ma wcale.
~Kasia
Tort w wersji ciasta robię w tej kombinacji od dawna i cieszy się zawsze dużym powodzeniem
Dodatkowo biszkopt nasączam syropem z ananasa , a do kremu oddaję 3 krążki pokrojonego w drobną kostkę ananasa.pycha
~iza
bardzo ładnie Tobie wyszedł 😉
~Pozytywny
Znakomite ciasto. Jedno z najlepszych z wykorzystaniem szpinaku 🙂
~SUZANA
Świetnie wygląda!Jest pyszne ;szpinak w ogóle nie wyczuwalny! U mnie mało kto go rozpoznał w tym cieście;) a robiłam z truskawkami : polecam ;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/06/lesny-mech-z-truskawkami.html