przetwory,  wegańskie,  wegatariańskie

Kompot z truskawek na zimę

Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,

A na tym stoliczku pleciony koszyczek,

W koszyczku … ot niespodzianka: truskawki!

Sezon truskawkami powoli jest za nami. I choć czerwone i soczyste wciąż wabią i kuszą, to możemy mieć już przesyt. Przerwa w ich jedzeniu się przyda, ale wcześniej czy później zatęsknimy. Dlatego dziś przepis na to, jak szybko, sprawnie zamknąć smak lata w słoiku. A gwarantuje wam, że choć kompoty kojarzą się nam raczej z „obiadkami u babci”, to w grudniu będziecie zachwyceni własną zapobiegliwością rozkoszując się kolejnym łykiem słońca.

 Składniki:

  • truskawki
  • cukier
  • woda
  • przygotować również słoiki z zakrętkami

Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć do słoików, zalać zimną wodą, dodać na każdy słoik po dwie płaskie łyżki cukru. Zakręcić mocno słoiki. Pasteryzować około 15 minut. I gotowe!

Przechowujemy przetwory w ciemnym miejscu  piwnicy lub szafce kuchennej.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *