Kompot z truskawek na zimę
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku … ot niespodzianka: truskawki!
Sezon truskawkami powoli jest za nami. I choć czerwone i soczyste wciąż wabią i kuszą, to możemy mieć już przesyt. Przerwa w ich jedzeniu się przyda, ale wcześniej czy później zatęsknimy. Dlatego dziś przepis na to, jak szybko, sprawnie zamknąć smak lata w słoiku. A gwarantuje wam, że choć kompoty kojarzą się nam raczej z „obiadkami u babci”, to w grudniu będziecie zachwyceni własną zapobiegliwością rozkoszując się kolejnym łykiem słońca.
Składniki:
- truskawki
- cukier
- woda
- przygotować również słoiki z zakrętkami
Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć do słoików, zalać zimną wodą, dodać na każdy słoik po dwie płaskie łyżki cukru. Zakręcić mocno słoiki. Pasteryzować około 15 minut. I gotowe!
Przechowujemy przetwory w ciemnym miejscu piwnicy lub szafce kuchennej.
SMACZNEGO
(M)