PTASIE MLECZKO z truskawkami
Truskawki totalnie uderzyły nam do głowy. Dzień bez tych owoców to jak plaża bez morza, lato bez słońca i poranek bez kawy. Dlatego dziś propozycja deseru. Ptasie mleczko doskonale komponuje się z truskawkami, ale oczywiście można mu nadać inny smak, kolejnych sezonowych owoców.
Składniki:
- 1 saszetka galaretki truskawkowej
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
- 12 truskawek
- szczypta soli
Przygotować galaretkę i ostudzić. Dobrze oddzielone białka wlać do miski i mikserem ubijać. Powoli i dokładnie dosypując szczyptę soli , aż piana będzie sztywna – dobrze ubita piana, to taka, którą bez obaw możemy nad głową trzymać w odwróconej do góry dnem miseczce. Na koniec ubijania dodać powoli cukier. Ostudzoną galaretkę połączyć delikatnie z pianą – dodawać małymi porcjami, cały czas ubijając.
Na dno pucharków/głębokich szklanek/miseczek ułożyć pokrojone truskawki. Zalać pianą i udekorować według własnego gustu i uznania.
Włożyć do lodówki na kilka godzin aż deser zesztywnieje.
SMACZNEGO
(M)