OMLET z rukolą i kukurydzą
Śniadanie to absolutna podstawa. Niestety nie zawsze jest na nią czas i w pośpiechu łapiemy jakąś bułkę, drożdżówkę czy jabłko i biegniemy do pracy. Żeby zagłuszyć jakoś wyrzuty sumienia tego nieracjonalnego żywienia jak tylko mam rankiem więcej czasu staram się przygotować na śniadanie coś ekstra. Tym razem padło na omleta. Dobry, proste i sycące.
Składniki na 3 omlety:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka
- Puszka kukurydzy
- Dwie garści rukoli
- Pieprz i sól do smaku
Jajka rozbić do miski, dodać mękę i mleko. Wszystko razem zmiksować. Masa powinna być gęsta ale wciąż lejąca się. Jak wyjdzie za rzadka, trzeba dosypać mąki, za gęsta dolać odrobinę mleka. Po dokładnym wymieszaniu dodać kukurydzę i rukolę, delikatnie zamieszać.
Smażyć na małym ogniu z obu stron, najlepiej na beztłuszczowej patelni. Omlet można jeść sam, ale ja podałam go z kiścią pomidorków koktajlowych przysmażonych na oliwie.
SMACZNEGO
(A)
Jeden komentarz
~Ola
Powiem szczerze, że wygląda obłędnie!