CIASTO czekoladowe z czerwonej fasoli
To moje pierwsze ciasto bezglutenowe i chyba nieskromnie mogę ogłosić sukces. Bardzo proste w wykonaniu, mocno czekoladowe i wilgotne. Zostało dosłownie pochłonięte chwilę po przygotowaniu. Najlepszy dowód na to, że bezglutenowe nie znaczy gorsze.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Gotujemy rodzinnie„
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 3 jaja
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- ½ szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę zetrzeć na tarce. Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać pod wodą. Następnie dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać jajka, kakao, olej, cukier, proszek oraz sól. Ponownie zblendować, do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i przelać gotową masę.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut.
Krem:
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- ½ puszki białej fasoli (200 g)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka amaretto
- 2 czubate łyżki mleczka kokosowego (najlepiej zebrać gęstą warstwę z wierzchu mleka)
- truskawki i borówka amerykańska
Wiórki zblendować, na drobniejsze kawałki. Białą fasolę odsączyć i przepłukać pod wodą i zbledendować. Następnie dodać miód, amaretto oraz 2 łyżki mleczka kokosowego, wiórki kokosowe i ponownie zmiksować.
Krem przełożyć na wystudzonym spodzie i włożyć gotowe ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami, jagodami, lub innymi owocami według upodobań.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~foodmania
jednak te fasolowe wypieki są niezastąpione, zawsze smakują i się udają!
kokoszkoland
Moje pierwsze podejście do fasolowego wypieku i uważam je za bardzo udane.