Pierś z KURCZAKA faszerowana szpinakiem
Musimy przyznać, że w KokoszkoLandowej kuchni rzadko gości mięso. Nie z przyczyn ideologicznych, ale raczej ze względu na gusta smaków. Czytamy wasze opinie, że brakuje wam przepisów na potrawy z mięsa, więc dziś specjalnie coś dla „padlinożerców”, ale w delikatnym wydaniu. Kurczak faszerowany szpinakiem, dobrze komponuje się z ziemniaczanym puree i karmelizowanymi marchewkami.
Mamy nadzieje, że wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka lub 2 podwójne
- 150-180 g świeżego szpinaku lub mrożonego
- 1 kulka sera mozzarella ok. 120 g
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5-7 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła
- sól i pierz
- oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, lekko rozbić za pomocą tłuczka. Posolić i posypać pieprzem mięso z obu stron. Dać kurczakowi odpocząć, odkładając go na chwilę.
Odciąć grube łodygi z świeżego szpinaku, następnie umieścić szpinak w misce z wodą na 15 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć liście.
Czosnek obrać i zetrzeć na prasce. Rozgrzać masło na patelni dodać liście szpinaku i chwile podusić. Dodać starty czosnek, posiekane liście świeżej bazylii, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dusić do momentu aż szpinak się zredukuję i zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach i połączyć ze szpinakiem.
Przygotowany farsz włożyć do filetów z piersi z kurczaka i zawinąć. Można pomóc sobie wykałaczkami jeśli mięso nie chce nam się ładnie zawinąć. Przed podaniem na talerz wyjąc wykałaczki.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i wyłożyć piersi z kurczaka (można użyć smakowej oliwy).
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~mkr
Pycha, zapraszam na kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i feta
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html