obiad,  wegatariańskie

PUREE z batatów

Wiosna już w pełni, a skoro lekko w przestrzeni, lekko na duszy to i na talerzu powinno być lekko. Dlatego dziś proponujemy wam lekkie, ale pożywne puree z batatów. Idealny dodatek, który może zastąpić tradycyjne ziemniaki. Można je podawać z czosnkiem lub bez zależy, z czym planujecie je zaserwować.

Puree dobrze komponuje się z czerwonym mięsem jak i drobiem. Niesamowity jest już sam jego wygląd. Wyrazisty pomarańczowy kolor pięknie wygląda na talerzu.

Składniki

  • 2 sztuki batatów (ok. 0,5 kg)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła

Słodkie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do zimnej osolonej wody. Gotować aż zmiękną około 20-25 minut. Następnie odcedzić bataty i zblenderować razem z przyprawami, czosnkiem, śmietaną i masłem. Wszystko zmiksować na gładką konstytucje puree. W razie potrzeby doprawić do smaku. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *