PUREE z batatów
Wiosna już w pełni, a skoro lekko w przestrzeni, lekko na duszy to i na talerzu powinno być lekko. Dlatego dziś proponujemy wam lekkie, ale pożywne puree z batatów. Idealny dodatek, który może zastąpić tradycyjne ziemniaki. Można je podawać z czosnkiem lub bez zależy, z czym planujecie je zaserwować.
Puree dobrze komponuje się z czerwonym mięsem jak i drobiem. Niesamowity jest już sam jego wygląd. Wyrazisty pomarańczowy kolor pięknie wygląda na talerzu.
Składniki
- 2 sztuki batatów (ok. 0,5 kg)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka masła
Słodkie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do zimnej osolonej wody. Gotować aż zmiękną około 20-25 minut. Następnie odcedzić bataty i zblenderować razem z przyprawami, czosnkiem, śmietaną i masłem. Wszystko zmiksować na gładką konstytucje puree. W razie potrzeby doprawić do smaku.
SMACZNEGO
(K)