obiad,  przystawka,  wegańskie,  wegatariańskie

FALAFELE

Koleżanka weganka, ostatnio intensywnie inspiruje nas do poznawania nowych potraw. Jednym z nich są falafele, którymi poczęstowała nas niedawno.  Okazało się, ze kuleczki z ciecierzycy są nie tylko smaczne ale i sycące. Udało się nam nawet oszukać męską część konsumujących. Dopóki nie wiedzieli, że falafele nie zawierają ani grama mięsa jedli aż im się uszy trzęsły.

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • mąka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta curry
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ciecierzycę namoczyć i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Odcedzić i zmiksować na masę razem z pietruszką, czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, jajka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, dosypać mąkę, tak żeby uzyskać w miarę zwarta konsystencję, z której uformujemy kulki. Kuleczki powinny być niewiększe od orzecha włoskiego. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy już będzie gorący powoli i delikatnie kolejno wrzucać kuleczki. Przysmażyć na złoto.

Falafele podawać sam z sosem, lub z warzywami, świetnie też nadają się do tortilli lub pity, albo po prostu solo jako przekąski na spotkanie ze znajomymi. 

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *