TORT biszkoptowy z masą orzechowo-wiśnową
Bardzo rzadko robimy w KokoszkoLandzie torty, bo też rzadko jest do tego okazja i czas. W końcu jednak udało się połączyć jedno z drugim i z okazji jubileuszu powstał pyszny tort biszkoptowy z masą orzechowo-wiśniową.
Jego przygotowanie jest czasochłonne ale nietrudne. Dlatego jeśli w najbliższym czasie macie jakąś rodzinną uroczystość to polecamy z pełną odpowiedzialnością ten tort.
Składniki na tradycyjny biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru (drobny)
- 1 szkl. mąki tortowej 400 lub 450
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę orzechową
- 400g orzechów włoskich zmielonych
- 400 ml mleka
- 250 g cukru (drobny)
- 400 g masła
- 4 łyżki spirytusu
Składniki na masę wiśniową
- 2 szkl. wiśni z nalewki lub z kompotu
Składniki na poncz
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- ½ szkl. wody
Przygotowanie ciasta
Nastawić piekarnik na 170 stopni, żeby się nagrzał. W tym czasie oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem do uzyskania puszystej masy.
Szybko ale delikatnie łączymy szpatułką białko z utartymi żółtkami i powoli dodać mąkę przesianą przez sito proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 24 cm).
Piec w temperaturze 170˚C przez około 30 minut.
Przed wyjęciem przeprowadzić „test patyczka”, czyli wbić drewniany szpikulec do szaszłyków w ciasto i wyciągnąć jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe.
Przygotowanie ponczu
Kawę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie masy orzechowej
Zagotować mleko dodać cukier, cały czas mieszając i podgrzewając na małym ogniu do momentu zgęstnienia i zmniejszenia objętości. Dodać orzechy i zagotować.
Mocno schłodzić, utrzeć masło i połączyć, dodać spirytus dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
Przygotowanie masy wiśniowej
Wiśnie z nalewki lub z kompotu odsączyć i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto po wystygnięciu wyciągnąć z tortownicy, przekroić poziomo na trzy równe części. Dolną warstwę naponczować i posmarować równomiernie częścią masy orzechowej. Drugą warstwę naponczować i posmarować zmiksowanymi wiśniami. Obficie posmarować wierzch i boki ciasta resztą masy orzechowej. Udekorować wedle uznania np.: połówkami orzechów. Gotowy tort schłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO
(M)