FRYTKI z warzyw
Wiosna już w pełni, więc nie pozostaje nic innego jak „zmienić opony na letnie”. Nie wierzę w istnienie osób, które zimą potrafią schudnąć, a nawet utrzymywać zgrabną sylwetkę. Choćby nie wiem jak bardzo był promowany zdrowy tryb życia, to zima jest od tego, żeby leżeć w ciepłym łóżku i zajadać się czekoladą i popijać kremowym piwem.
Ale skoro już trzeba zacząć dotrzymywać kroku wszystkim zapalonym biegaczom, a latem wyjść na plażę to czas na coś zdrowego i niskokalorycznego, takiego jak frytki z warzyw. To dużo zdrowsza wersja frytek z ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub lekką przekąską miedzy posiłkami (a ja jadłam je nawet w pracy jako główny posiłek w ciągu dnia i też dały radę).
Idealne, pyszne, wiosenne danie, pięknie komponuje się na talerzu. Domowe, pachnące i zdrowe z niewielką ilością tłuszczu (a ten jest niezbędny, jak wiadomo nawet w najbardziej restrykcyjnych dietach), ale za to z mnóstwem ziół i przypraw. Polecamy same, lub z dodatkiem ulubionego dipu.
Składnik:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
- 2 bataty
- 1 cukinia
- świeży rozmaryn
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Bataty, marchewki, pietruszki i cukinie według uznania obrać lub dokładnie umyć. Pietruszkę koniecznie obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
Frytki wymieszać dokładnie z olejem, rozmarynem i przyprawami. Przełożyć warzywa równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.
SMACZNEGO
(K)