śniadanie

GOFRY z indyjskim kakao

Idealne śniadanie to słodkie śniadanie, a ideał ideałów to słodkie śniadanie podane do łóżka. Gofry spełniają się perfekcyjnie w tej roli. A skoro w naszych zapasach jest jeszcze przywiezione z Indii kakao, to wybór dodatków do porannego przysmaku był prosty.

Kakaowe gofry można podawać z ulubionymi przez was owocami, czekoladą, kremami i innymi łakociami.

 Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2-4 łyżki miodu
  • 80 g roztopionego masła
  • 160 g mąki
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatki:

  • Śmietana 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek
  • banan
  • kilka listków mięty
  • wiórki czekoladowe

Białka oddzielić do żółtek. Białka wrzucić do naczynia z szczypta soli. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać opakowanie cukru wanilinowego. Żółtka wrzucić do drugiego naczynia, dodać: płyny miód, masło. Ucierać. Stopniowo oddawać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na koniec dodać ubite białka. Piec gofry w gofrownicy. 

Ubić śmietanę sztywna pianę, dodać cukier puder. Ubitą śmietanę położyć na gofrze. Dodać pokrojone owoce, oprószyć czekoladą i listkami mięty.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *