GOFRY z indyjskim kakao
Idealne śniadanie to słodkie śniadanie, a ideał ideałów to słodkie śniadanie podane do łóżka. Gofry spełniają się perfekcyjnie w tej roli. A skoro w naszych zapasach jest jeszcze przywiezione z Indii kakao, to wybór dodatków do porannego przysmaku był prosty.
Kakaowe gofry można podawać z ulubionymi przez was owocami, czekoladą, kremami i innymi łakociami.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2-4 łyżki miodu
- 80 g roztopionego masła
- 160 g mąki
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatki:
- Śmietana 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
- banan
- kilka listków mięty
- wiórki czekoladowe
Białka oddzielić do żółtek. Białka wrzucić do naczynia z szczypta soli. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać opakowanie cukru wanilinowego. Żółtka wrzucić do drugiego naczynia, dodać: płyny miód, masło. Ucierać. Stopniowo oddawać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na koniec dodać ubite białka. Piec gofry w gofrownicy.
Ubić śmietanę sztywna pianę, dodać cukier puder. Ubitą śmietanę położyć na gofrze. Dodać pokrojone owoce, oprószyć czekoladą i listkami mięty.
SMACZNEGO
(K)