Faszerowane CIASTO FRANCUSKIE w foremkach
Znalazłam w lodowce ciasto francuskie i od razu zaczęłam się zastanawiać, co by tu z nim zrobić… Nie miałam ochoty na nic słodkiego, więc zaczęłam sprawdzać, co jest jeszcze w domu. Krótki rekonesans i jest już pomysł. Faszerowane ciasto francuskie w foremkach idealna, przystawka, dla czterech osób. Może powstać zarówno na słono jak i na słodko np. owocami. Co akurat wam w duszy kulinarnej gra.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jako
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie sera Philadelphia
- 100 g sera feta
- 7-8 suszonych pomidorów w oleju
- 2 garści świeżego szpinaku
- świeży mielony pieprz
Suszone pomidory i świeży szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać ze sobą ser Philadelphia, ser feta, pomidory, szpinak i doprawić pieprzem do smaku. Formę do sufletów wysmarować dokładnie masłem. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pokroić na 4 równe części (tak żeby powstały 4 prostokąty). Wyłożyć ciastem foremki i przełożyć łyżką gotowy farsz do środka. Wystające ciasto z foremki połączyć ze sobą, na kształt sakiewki. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka rozsmarować po cieście.
Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut.
SMACZNEGO
(K)