PASZTET z fasoli i orzechów
Jedną z moich ulubionych zabaw w kuchni, jest unowocześnianie tradycyjnych potraw. Każdy zna smak pasztetu, ale nie każdy wie, że pasztet nie musi być z mięsa. Jakiś czas temu prezentowałyśmy pasztet z czerwonej soczewicy. Tym razem zrobiłyśmy wersje która w smaku i przede wszystkim z wyglądu bardziej przypomina oryginał. Jest jednak dużo mniej kaloryczna i na pewno dużo zdrowsza pasztet z fasoli i orzechów to świetnie się sprawdza jako przekąska, na wieczornym spotkaniu ze znajomymi i „u cioci na imieninach” jeśli chcemy się popisać przed rodziną.
Inspiracja zaczerpnięta z dodatku kulinarnego „Wielkanoc, 110 najlepszych przepisów.
Składniki:
- 1 ½ szkl. fasoli białej
- 20 g suszonych grzybów
- 150 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. orzechów laskowych
- ½ szkl. słoneczników
- 1 jajko
- 4-5 łyżek otręby żytnie
- olej
- sól i pieprz
Fasolę i suszone grzyby oddzielnie zalać wodą, moczyć około 12 h. Białą fasolę odsączyć i zalać nową posoloną wodą. Ugotować i odcedzić. Grzyby ugotować w wodzie, w której były moczone. Odsączyć i pokroić. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebule i czosnek. Dodać pieczarki i suszone grzyby, smażyć około 10 minut.
Fasolę, orzechy, słonecznik, grzyby i cebulę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy dodać jajko i otręby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dobrze wymieszać dużą łyżką.
Formę na pasztet natłuścić i wysypać otrębami, przełożyć do niej gotową masę.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
SMACZNEGO
(A)
2 komentarze
~foodmania
rewelacyjny pasztet!
kokoszkoland
dzięki!