przystawka

PASZTET z fasoli i orzechów

Jedną z moich ulubionych zabaw w kuchni, jest unowocześnianie tradycyjnych potraw. Każdy zna smak pasztetu, ale nie każdy wie, że pasztet nie musi być z mięsa. Jakiś czas temu prezentowałyśmy pasztet z czerwonej soczewicy. Tym razem zrobiłyśmy wersje która w smaku i przede wszystkim z wyglądu bardziej przypomina oryginał. Jest jednak dużo mniej kaloryczna i na pewno dużo zdrowsza pasztet z fasoli i orzechów to świetnie się sprawdza jako przekąska, na wieczornym spotkaniu ze znajomymi i „u cioci na imieninach” jeśli chcemy się popisać przed rodziną.

 Inspiracja zaczerpnięta z dodatku kulinarnego „Wielkanoc, 110 najlepszych przepisów. 

Składniki:

  • 1 ½ szkl. fasoli białej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • ½ szkl. orzechów laskowych
  • ½ szkl. słoneczników
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek otręby żytnie
  • olej
  • sól i pieprz

Fasolę i suszone grzyby oddzielnie zalać wodą, moczyć około 12 h. Białą fasolę odsączyć i zalać nową posoloną wodą. Ugotować i odcedzić. Grzyby ugotować w wodzie, w której były moczone. Odsączyć i pokroić. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebule i czosnek. Dodać pieczarki i suszone grzyby, smażyć około 10 minut.

Fasolę, orzechy, słonecznik, grzyby i cebulę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy dodać jajko i otręby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dobrze wymieszać dużą łyżką.

Formę na pasztet natłuścić i wysypać otrębami, przełożyć do niej gotową masę.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

SMACZNEGO

(A)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *