zupa

Zupa CEBULOWA

Każdy ma swoje małe fanaberie. Jedni nie lubią ostrych przypraw, dzieci nie chcą jeść brukselki, a u nas ¼ mieszkańców Kokoszkolandu nie jada cebuli. Ot tak, bezdyskusyjnie i w sumie bez głębszego uzasadnienia. Czasem niepostrzeżenie uda się trochę tego warzywa przemycić, ale mocno trzeba się nakombinować, żeby ów antyfan cebuli zjadł. Dlatego korzystając z okazji, kiedy wspomniana ¼ wyjechała na jakiś czas w naszej kuchni pojawiła się cebula i to w nieprzyzwoitych wręcz ilościach. A skoro tak, to nie pozostało nic innego jak zrobić delikatną zupę cebulową.

 Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • bulion warzywny
  • 150 ml białego wina, najlepiej wytrawne
  • 2-4 łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • masło

Przyprawy, u mnie:

  • czarnuszka  (można użyć też po prostu pieprzu)
  • sól,
  • tabasco
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • mielona kolendra
  • suszona pietruszka
  • mała kostka żółtego sera np. bursztynowego

Zrobić wywar z warzyw. Cebule obrać i pokroić na piórka. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na małym ogniu cebulę. Posiekać drobno czosnek i dodać do smażącej się cebuli. Kiedy ta już będzie się złocić dolać wino. Pilnować uważnie żeby nie przypalić cebuli odparować całe wino. Tak przygotowaną cebulę dodać do naszego bulionu, zabielić śmietaną (dodawać ją bardzo powoli i energicznie mieszając, żeby się nie za warzyła). Całość przyprawić do smaku i gotować około 15 minut. Przed podaniem posypać startym serem. Zupa smakuje przepysznie z bagietką, lub po prostu w chlebie.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *