muffiny,  wielkanoc

MUFFINY cytrynowe

Święta to czas spotkań z rodziną, a co za tym idzie czas zasiadania przy stole. Niemal wszystko w tym okresie kręci się wokół jedzenia. Skutki są dobrze znane. Dodatkowe kilogramy, ociężałość i przesłodzenie. Rozwiązaniem oczywiście może być „umiarkowane w jedzeniu i picu” ale dlaczego odmawiać sobie tych wszystkich kulinarnych rozkoszy? Dlatego my proponujemy trochę pomajstrować przy smakach. Jeśli ciasto, to niezbyt słodkie, a jak babeczki to nawet lekko kwaskowate. Dzięki temu zapotrzebowanie na słodycze zostanie zaspokojone, a nie zasłodzimy się tak bardzo.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 średniej wielkości cytryny

Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z obu owoców.

W jednej misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, cukier.

W drugiej misce wymieszać: mleko, dodać jajka, olej, skórkę z cytryny i sok.

Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką, ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki nie wyrosną.

Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami.

Z ciasta powinno powstać 10-12 babeczek.

Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *