BABKA z Nutellą i orzechami laskowymi
Święta już tuż, tuż. Czasu coraz mniej. A wiadomo, że Wielkanoc bez babki, to jak poranek bez kawy, Boże Narodzenie bez karpia, czy (o zgrozo!) sałatka jarzynowa bez majonezu kieleckiego (nie, nikt nam za tą reklamę nie płaci).
Dlatego dziś przedstawiamy błyskawiczny przepis na pyszną babkę, „na ostatnią chwilę”. Smaczna i uniwersalna i do kawy i do koszyczka i na świąteczny stół.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje Wypieki”
Składniki:
- 120 g masła
- 150 nutelli
- 190 g cukru do wypieków
- 5 jajek
- ¾ szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- ¼ szkl. zmielonych orzechów laskowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać nutellę. Cały czas ucierać.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszać drewnianą łyżka lub szpatułką do momentu połączenia składników.
Dodać do białek szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Delikatnie dodać pianę z białek do masy, mieszać drewnianą łyżką.
Przygotować formę na babkę. Dokładnie wysmarować wnętrze formy masłem i obsypać boki bułką tartą. Dzięki temu upieczone ciasto z łatwością się odklei od formy. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec przez kolejne 30 minut.
Polewa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści powoli i łyżeczkami dodać śmietanę. Cały czas mieszając, do momentu połączenia składników. Gotową polewą polać babkę. Następnie delikatnie obsypać posiekanymi orzechami laskowymi.
W tym roku na KokoszkoLandowym, wielkanocnym stole zagoszczą:
Jeden komentarz
~UlubionePrzepisyBarbary
Babka ja malowana:-) Poproszę kawałek, tak do kawki:-) Pozdrawiam i zapraszam Cię na moją „wyspę” kulinarnych doświadczeń