ciasto,  wielkanoc

BABKA z marcepanem i orzechami

Ciasto smakowo odbiega od tradycyjnej, piaskowej wielkanocnej babki. Mocno orzechowy, z nutką marcepanu smak bardzo przypadł mi oraz moim gościom do gustu.

Inspiracja z bloga „Moje wypieki”

Polecam również ubiegłoroczny przepis – Babka z marcepanem i marchwią

Składniki:

  • 150-200 g masy marcepanowej (zimniej)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki łyżki cynamonu
  • ¼ zmielonego imbiru
  • ¼ zielonych goździków
  • 200 g śmietany 30%
  • cukier puder do posypania

Poza marcepanem wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Schłodzony marcepan zetrzeć na dużych oczkach i umieścić ponownie w lodówce.

Białka oddzielić od żółtek i ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodać cukier łyżeczkami cały czas ubijając masę. Na koniec dodać żółtka, nadal cały czas miksując.

Następnie w osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, wszystkie przyprawy oraz masę marcepanową (uważać aby się nie zlepił).

Następnie do suchych składników dodać masę jajeczną. Na koniec dodać śmietanę Powoli mieszać drewnianą łyżką, do momentu połącznia składników.

Przygotować formę na babkę. Dokładnie wysmarować wnętrze formy masłem i obsypać boki bułką tartą. Dzięki temu upieczone ciasto z łatwością się odklei od formy. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. 

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *