MUFFINY z białą czekoladą i kremem
Wielkanocy kurczaczek powoli puka do naszych drzwi. Dlatego, każda kura domowa i nie tylko wyjmuje lekko zakurzony sprzęt do wiosennych porządków, Gdy okna będą już lśnić, a dywany pachnąć detergentami proponuję osłodzić sobie ten przedświąteczny czas szybkimi i pysznymi muffinami z białą czekoladą.
Tym samym cykl wielkanocnych inspiracji uważam za otwarty.
Składniki na muffiny:
- 2/3 szklanki mleka
- ¾ kostki masła
- 100 g białej czekolady
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 roztrzepane jajka
Do rondelka wlać: mleko, cukier, białą czekoladę (w kawałkach) i pokrojone masło. Całość podgrzać na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
W osobnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodać cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Do ostudzonej masy dodać 2 jajka (roztrzepane) i wymieszać.
Wlać masę z jajkami do suchych składników. Mieszać do momentu połączenia składników i wyłącznie drewnianą łyżką.
Piec w temperaturze 160°C przez około 20-25 minut.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczka mielonego cynamonu
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
Serek musi być w lodówce minimum 8 godzin przed przygotowaniem kremu. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Nie mieszać za długo, aby krem nie był za ciepły. Krem umieścić w rękawie cukierniczym. Udekorować kremem i cukiereczkami według własnych pomysłów. Przed podaniem trzymać gotowe babeczki w chłodnym miejscu lub lodówce.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
~gin
Takie muffinki osłodzą najbardziej pracowity dzień 🙂