obiad

KOPYTKA z sosem ze świeżego szpinaku

Tradycyjne polskie kopytka, „chodziły” za mną już od kilku dni. Dlatego dzisiaj mając trochę więcej czasu zasiadłam do ugniatania ciasta i gotowania sosu.

Za co kocham kopytka:

Można je jeść na słodko z cukrem i śmietaną, na słono z różnymi sosami i same. A i tak w każdej formie są przepyszne i sycące.

Kopytka mogą być też dodatkiem do wielu dań. Świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki.

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej bez)
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać, ugotować i zblendować na purée. Odczekać aż ziemniaki ostygną. Połączyć purée z ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko. Wyrobić ciasto. Gdy masa nie będzie chciało się odklejać od rąk, dodać więcej mąki i ponownie ugnieść. Uformować wałki z ciasta i za pomocą noża odcinamy kluski o grubości ok 1,5-2 cm. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnie zostawić jeszcze ok. 1 minutę.

Składniki na sos:

  • 150 – 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera dojrzewającego z niebiesko-zieloną pleśnią
  • 500 ml śmietany 12%
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Szpinak opłukać w wodzie. Czosnek obrać i pokroić na cienkie paseczki. Ser pokroić na drobne kawałki. Czosnek zarumienić na oliwie, następnie dodać śmietanę i chwile podgrzewać mieszając, aby sos się trochę zredukował. Dorzucić ser i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszać. Dusić około 10 minut.

SMACZNEGO

(K)

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *