KOPYTKA z sosem ze świeżego szpinaku
Tradycyjne polskie kopytka, „chodziły” za mną już od kilku dni. Dlatego dzisiaj mając trochę więcej czasu zasiadłam do ugniatania ciasta i gotowania sosu.
Za co kocham kopytka:
Można je jeść na słodko z cukrem i śmietaną, na słono z różnymi sosami i same. A i tak w każdej formie są przepyszne i sycące.
Kopytka mogą być też dodatkiem do wielu dań. Świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki.
Składniki na kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki maki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (w wersji wegańskiej bez)
- szczypta soli
Ziemniaki obrać, ugotować i zblendować na purée. Odczekać aż ziemniaki ostygną. Połączyć purée z ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko. Wyrobić ciasto. Gdy masa nie będzie chciało się odklejać od rąk, dodać więcej mąki i ponownie ugnieść. Uformować wałki z ciasta i za pomocą noża odcinamy kluski o grubości ok 1,5-2 cm. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnie zostawić jeszcze ok. 1 minutę.
Składniki na sos:
- 150 – 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera dojrzewającego z niebiesko-zieloną pleśnią
- 500 ml śmietany 12%
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Szpinak opłukać w wodzie. Czosnek obrać i pokroić na cienkie paseczki. Ser pokroić na drobne kawałki. Czosnek zarumienić na oliwie, następnie dodać śmietanę i chwile podgrzewać mieszając, aby sos się trochę zredukował. Dorzucić ser i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszać. Dusić około 10 minut.
SMACZNEGO
(K)
15 komentarzy
~wedelka
Jak dla mnie obiad idealny – uwielbiam wszelkie mączne potrawy i kocham szpinak 🙂
~Obżarciuch
bardzo smaczne kopytka, podoba mi się dodatek szpinaku 🙂 zobacz mój sposób na leniwe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html
~Rondel
bardzo smaczne kopytka Ci wyszły, chętnie zrobimy takie ze szpinakiem 🙂 a to nasze sposoby na smaczne kopytka
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kopytka+przepisy
~adi
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
~henia
tradycyjne kopytka http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/12/kopytka.html
~mkr
Pychotka, zapraszam na dyniowe gnocchi z rukolą , masłem szałwiowym i parmezanem
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/gnocchi-dyniowe-z-masem-szawiowym.html
~3dchili
Pyszne !
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
~ania
pyszny będzie ten sos, ja proponuję domowy wyrób serów pleśniowych i innych http://blog.winoiser.com
~przepismamy
Uwielbiam!
Robię kopytka też ze szpiankiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/szpinakowe-kopytka.html
~pozytywny
Genialny przepis 🙂 Wyglądają obłędnie.
~tss
Dieta wysokowęglowodanowa jest OK! – http://www.stachurska.eu/?p=9928 .
~bułka z chlebem
Uwielbiam kopytka i pewnie niedługo zrobię, bo aż ślinka mi leci, jak patrzę na Twoje:) Do kopytek polecam sosy
http://bulkazchlebem.pl/tematy/sosy
~Jaja przepiórcze
Polecam Jajka przepiórcze ekologiczne
http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/
~pizzeriaviola
po tytule bałem się, że wymyślone zostało jakieś danie z batatów lub czegoś podobnego.
~Buster
Świetne urozmaicenie znanego wszystkim dania 🙂