CIASTECZKA z marcepanem i pomarańczą
Nowy przepis na szybkie i smaczne ciasteczka. Czuć w nich już lekką, orzeźwiającą nutkę wiosny. Słodki migdałowy marcepan i kwaśno-słodka kandyzowana skórka z pomarańczy idealnie się komponują. Dodatkowo smak zamykają świeże migdały w kawałkach. Zapraszam do kuchni.
Z przepisu wychodzi ok 30 sztuk ciasteczek.
Inspiracja z bloga „Agata w kuchni”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka
- 150 g masy marcepanowej
- 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 50 g blanszowanych migdałów sekanych
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. Następnie dodać miękkie masło, cukier trzcinowy i mleko. Masę marcepanową (pokrojona na małe kawałki), kandyzowaną skórkę i migdały dodać do ciasta. Zagnieść, krótko do momentu połączenia się składników. Dobrze żeby marcepan pozostał w kawałkach. Z gotowego ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze z papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Za pomocą łyżki lekko je spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
SMACZNEGO
(K)