PASTA z buraka i czerwonej pasty
Kiedy codzienność zaczyna robić się nudna, wystarczy jeden element żeby to zmienić. W tym przypadku szare śniadanie odmienił burak. Dobre, zdrowe warzywo, które świetnie smakuje, choć ostatnio trochę wyszło z mody. Zupełnie niesłusznie, bo pasuje niemal do wszystkiego. W tym przypadku do pasty na kanapki.
Składniki
- 1 większy czerwony burak
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ szkl. jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Buraka obrać z skóry (najlepiej w rękawiczkach, warzywo lubi brudzić). Owinąć w folie aluminiową i piec go w temperaturze 140°C prze około 45 minut. Za pomocą widelca lub patyczka można sprawdzić czy warzywo zmiękło, jeśli nie, należy postawić w piekarniku na kilka dodatkowych minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekać aż burak ostygnie. Blenderem zmiksować buraka i czerwoną fasolę. Do warzywnej pasty można dodać jogurt, a następnie przyprawy.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
I am Emilia
świetnie
zapraszam do mnie http://iamemilias.blog.pl/
~Obżarciuch
pierwszy raz widzę pastę z buraka na kanapkę 🙂 bardzo ciekawy pomysł 🙂 zobacz też mój sposób na tradycyjną ćwikłę
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/cwika.html