CHIPSY z jarmużu
Moda to nie tylko ciuchy. Obowiązuje też w kuchni. W tym sezonie mamy niekwestowanego lidera w tym temacie. Jarmuż podbił serca równie skutecznie jak spodnie „dzwony” w latach siedemdziesiątych. I dobrze, bo jest zdrowy i smaczny. Ma bardzo silne przeciwutleniacze, zawiera witaminę B, C i K, w niemal hurtowych ilościach, ma też właściwości przeciwzapalne, co zwłaszcza, gdy na zewnątrz plucha bardzo się nam przyda.
Między innymi już dawno chciałam zrobić CHIPSY z tego warzywa, byłam ciekawa ich smaku i nie rozczarowałam się. Świetne jako przekąska dla gości. Plusem jest też błyskawiczne przygotowanie przysmaku.
Składniki
- liście jarmużu ok. 300 g
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz
Świeże liście jarmużu umyć i osuszyć. Oderwać twardą łodygę, a liście podzielić na mniejsze kawałki.
W duże misce wymieszać olej z wszystkimi przyprawami. Dodać liście jarmużu i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia, następnie rozłożyć jarmuż. Włożyć do piekarnika. Uważać, aby liście się nie przypaliły. Po ostygnięciu można podawać.
Piec w temperaturze 140°C przez około 5-7 minut.
SMACZNEGO
(K)