OPONKI
Oponki z tego przepisu wychodzą genialnie, są idealnie miękkie i co ważne nie za słodkie. Rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko. Smażenie przebiega tradycyjnie, podobnie jak pączki czy faworki, w głębokim tłuszczu.
Oponki, to przysmak mojego dzieciństwa. Wierzę, że zasmakują też wam.
Odsyłam również do przepisu na pyszne FAWORKI.
Składniki
- ½ kg twarogu półtłustego
- ½ kg maki pszennej
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g śmietana 12%
- 50-100 g jogurtu greckiego
- 1 kieliszek octu
- 4 żółtka
Przepuścić przez praskę biały ser. Do dużej miski przesiać mąkę, następnie dodać twaróg, cukier, śmietanę, jogurt, sodę, ocet oraz wbić żółtka. Zagnieść ciasto. Masa może nie chcieć się odkleić od rąk, wówczas należy dodać więcej mąki. Przed rozwałkowaniem ciasta dobrze obsypać stolnice mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wykrawać kółka, w każdej oponce kieliszkiem zrobić małą dziurkę. Najlepiej układać wycięte ciastka na lekko oprószonej mąką desce.
Rozgrzać olej w dużym garnku do około 175° C.
Delikatnie wrzucać oponki na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)
10 komentarzy
~Ewka
Hmm
Pycha!
Jutro je zorbie ale mam 20 szt jogurtu truskawkowego a termin się zbliża omeg dodać truskawkowy za miast greckiego?
Jestem ciekawa czy coś z tego wyjdzie;)
A ja myślałam ,ze oponki są drożdżowe hehe
kokoszkoland
Nigdy nie próbowałam oponek z jogurtem smakowym, może wyjść ciekawy przepis. Daj znać jak smakowały 🙂 Oponki też mogą być drożdżowe (ja osobiście wole ten przepis).
~mkr
Super, zapraszam na faworki Babci Stasi
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/faworki-babci-stasi.html
~xx
ile octu?
~Jola55
W przepisie jest ocet, ale w składnikach go nie ma, więc nie wiadomo ile ma być tego octu?!
kokoszkoland
Mała poprawka 1 łyżeczka octu
~w.kostrzewa
ile sztuk Ci wyszło z tej ilości składników?
kokoszkoland
Ok. 40 sztuki
~Asia
Jak dużo octu należy dodać do ciasta? Jest on podany w treści przepisu a nie ma go w składnikach 🙂
~xx
chcę je zrobić ale nie wiem ile octu?